spot_img
spot_img
spot_img

Refugiații din Ucraina vor primi bani până la sfârșitului anului

Valoarea ajutorului pentru refugiații de război a fluctuat de la începutul agresiunii rusești.

Articole similare

Guvernul va aproba azi, prin OUG, prelungirea, până la data de 31 decembrie 2025, a termenului de acordare a sumei forfetare pentru cetăţenii străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite proveniţi din zona conflictului armat Ucraina. Este vorba despre refugiații care au intrat pe teritoriul României anterior datei de 1 iulie 2024.

Valoarea și condițiile de acordare a acestui ajutor au fost modificate în septembrie 2024. Refugiații primesc de la statul român bani pentru acoperirea cheltuielilor de cazare pentru maxim 3 luni consecutive. Sumele de care beneficiază sunt de 750 lei/lună pentru o persoană singură şi 2.000 lei/lună pentru o familie.

Tot în septembrie 2024, s-a stabilit ca, în cazul antepreşcolarilor şi preşcolarilor, condiţia de a fi înscrişi în grupe de studiu se consideră îndeplinită şi în situaţia în care solicitantul prezintă un document emis de unitatea de învăţământ preuniversitar din care să rezulte că minorul nu poate fi înscris, din lipsa locurilor.

Până la acel moment, această posibilitate nu exista. Ajutorul se acorda doar celor care aveau copii înscriși într-o formă de învățământ în România, iar părinții lor aveau un job.

Valoarea ajutorului pentru refugiații de război a fluctuat de la începutul agresiunii rusești.

În aprilie 2023, Guvernul a stabilit că o singură persoană poate primi de la stat 600 de lei pentru mâncare și 750 de lei pentru chirie. În total, 1.350 de lei pe lună. Înainte de această măsură, un cetățean ucrainean primea de la statul român 2.100 de lei.

Aceeași Hotărâre de Guvern din aprilie 2023 stabilea că o familie formată din 3 persoane putea primi de la stat 3,800 de lei pentru cazare și mâncare. Înainte de această dată, aceeași familie primea 6.300 de lei.

De asemenea, s-au schimbat destinatarii plăților. La începutul războiului, banii ajungeau la proprietarii de apartamente care îi cazau pe refugiați. După aceea, sumele au fost virate direct pe cardurile refugiaților.

Pentru a putea să-și primească ajutorul, refugiații trebuie să fie înscriși la oficiul de șomaj sau să fie angajați. Iar dacă au copii, aceștia trebuie înscriși în sistemul de învățământ din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole