spot_img
spot_img
spot_img

Muncim mult pentru o amărâtă de pensie

O treime dintre românii de peste 65 de ani se află la limita sărăciei

Articole similare

După trei ani de pandemie, speranța de viață a scăzut în întreaga Uniune Europeană. A ajuns la 80,1 ani, față de 81,3 în 2019, conform Eurostat.

România rămâne la coada clasamentului. Noile date privind speranța de viață se suprapun peste o dezbatere în mai multe părți ale Europei, inclusiv în România, privind noi creșteri ale vârstei la care se iese la pensie.

În urmă cu aproape 100 de ani, speranța medie de viață a unui român era de aproximativ 42 de ani.

Acum, copiii născuți în România în 2020 au o speranță de viață de peste 75 de ani. Dar, pe măsură ce crește speranța de viață, crește și vârsta de pensionare. Cu alte cuvinte, cu cât trăiești mai mult, cu atât o să ieși la pensie mai târziu.

În prezent, speranța de viață la naștere depășește 80 de ani în două treimi dintre statele UE.

În România, Bulgaria și Lituania, rămâne în jur de 75 de ani, cele trei țări fiind la coada clasamentului european.

Europa se confruntă cu o îmbătrânire a populației, cu alte cuvinte europenii vor fi mai bătrâni și mai longevivi. Din această cauză, în ultimii ani au crescut îngrijorările cu privire la sustenabilitatea sistemelor publice de pensii și capacitatea statului de a asigura venituri adecvate după ieșirea din câmpul muncii. Cum pensiile de stat reprezintă principala formă de susținere pentru europenii în vârstă, inclusiv pentru români, nu este de mirare că una dintre soluțiile pe care le iau în calcul guvernele este pensionarea la o vârstă cât mai înaintată. Acest lucru ar aduce două beneficii: ar scădea presiunea pe generația activă și ar asigura un venit mai mare celor în vârstă.

În România, aproape o treime dintre cei cu vârste peste 65 de ani se află la limita sărăciei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole