Prim-ministrul francez Elisabeth Borne a declarat joi, în Adunarea Naţională, că guvernul a ales să îşi angajeze răspunderea pentru adoptarea reformei pensiilor, care nu a mai fost supusă la vot în camera legislativă inferioară.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a ales să treacă prin parlament fără vot reforma controversată a sistemului de pensii. Aceasta majorează vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani.
Elisabeth Borne a fost primită cu huiduieli la intrarea în Adunarea Naţională pentru a anunţa procedura specială.
Şedinţa parlamentului a fost suspendată timp de două minute după ce deputaţii stângii au cântat imnul naţional pentru a o împiedica pe Borne să vorbească. Unii au afişat pancarte pe care scria „Nu pentru 64 de ani”.
Confruntări violente în Franţa
Poliţia franceză a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa câteva mii de persoane care s-au adunat spontan, joi seara, în Place de la Concorde din Paris, pentru a protesta faţă de reforma pensiilor, după ce guvernul preşedintelui Emmanuel Macron a anunţat că nu va mai trece legea prin parlament, relatează BBC. Protestele, izbucnite şi în alte oraşe din Franţa, au degenerat în violenţe, devastarea magazinelor şi chiar a unei bănci.
Poliţia a tras cu gaze lacrimogene şi a folosit forţa în încercarea de a dispersa mulţimea, în timp ce unii protestatari au aruncat cu pietre de pavaj. Reuters estimează că în jur de 7.000 de persoane au venit în Place de la Concorde, piaţa care este situată chiar în faţa Parlamentului.
Şiruri de poliţişti cu scuturi şi bastoanele scoase au avansat spre piaţă, iar tunurile cu apă au fost folosite după ce un foc a fost aprins în mijlocul pieţei, relatează BBC.
În alte câteva oraşe franceze, inclusiv la Marsilia, au avut loc, de asemenea, proteste spontane şi violenţe, iar poliţia a intervenit în forţă. În Nantes, era atât de mult gaz lacrimogen pe străzi, încât oamenii s-au refugiat în baruri.