Biserica Catolică, reprezentând 1,4 miliarde de credincioși pe tot globul, are, de ieri, un nou papă: cardinalul american Robert Prevost, care a primit numele de papa Leon al XIV-lea. El s-a adresat mulțimii din Piața Sfântului Petru, transmițând un mesaj de pace.
La scurt timp după alegerea noului suveran pontif, Patriarhul României a transmis un mesaj prin care își exprimă speranța că noul șef al Bisericii Catolice va continua să-i sprijine pe credincioșii ortodocși români care trăiesc în număr mare în diferite țări din Europa de Vest, în special în Italia, așa cum au făcut-o în mod constant și venerabilii predecesori ai săi, Papa Benedict al XVI-lea și Papa Francisc.

„Dorim să vă adresăm calde felicitări cu prilejul alegerii Sanctității Voastre în demnitatea de cel de-al 267-lea Episcop al Romei și Papă al Bisericii Romano-Catolice. Suntem pe deplin convinși că Sanctitatea Voastră veți continua să promovați spiritul dialogului, al păcii și al cooperării între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă. Într-o lume care se confruntă cu multiple crize spirituale, economice și sociale, vocea unită a creștinilor este mai necesară ca oricând pentru a oferi un mesaj de speranță, solidaritate și iubire”, a transmis patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Mesaj de la vârful UE
Ursula vonder Leyen, președinta Comisiei Europene, și președintele Consiliului European, Antonio Costa, au transmis, de asemenea un comunicat:
„Îl felicităm sincer pe Sanctitatea Sa Leon al XIV-lea pentru alegerea sa ca Papă și conducător al Bisericii Catolice.
Milioane de europeni se inspiră zilnic din angajamentul constant al Bisericii față de pace, demnitatea umană și înțelegerea reciprocă între națiuni. Suntem încrezători că Papa Leon al XIV-lea își va folosi vocea pe scena mondială pentru a promova aceste valori comune și a încuraja unitatea în căutarea unei lumi mai drepte și mai pline de compasiune.
Uniunea Europeană este pregătită să colaboreze îndeaproape cu Sfântul Scaun pentru a face față provocărilor globale și a cultiva un spirit de solidaritate, respect și bunătate.
Dorim ca pontificatul Papei Leon al XIV-lea să fie ghidat de înțelepciune și putere, în timp ce conduce comunitatea catolică și inspiră lumea prin angajamentul său față de pace și dialog”.
„Suntem cu toții în mâinile lui Dumnezeu”
În prima sa adresare către public, Papa Leon al XIV-lea i-a mulțumit predecesorului său, Papa Francisc, și le-a cerut credincioșilor care îl ascultă să-l ajute să construiască punți, fără teamă, cu scopul de a căuta dreptatea.
„Împreună trebuie să încercăm să descoperim cum să fim o biserică care construiește punți, stabilește dialogul și este deschisă să primească pe toată lumea”, a spus Papa în discursul său.
Pontiful a spus și că Papa Francisc a fost întotdeauna „curajos și binecuvântat pentru Roma”. „Papa care a binecuvântat Roma a dat binecuvântarea sa întregii lumi în dimineața Paștelui. Să urmăm această binecuvântare. Dumnezeu ne iubește și vă iubește pe toți. Păcatul nu va învinge, suntem cu toții în mâinile lui Dumnezeu”.
Primul papă american
Papa Leon are 69 de ani și este născut la Chicago (Illinois, SUA). După ce a studiat științe matematice la Universitatea din Villanova (SUA), a intrat în Ordinul Sfântului Augustin la Saint Louis, în Missouri, iar în 1981 a depus voturile călugărești solemne (pe viață).
A studiat teologie mai întâi la Uniunea catolică teologică din Chicago, apoi la Universitatea Pontificală „Angelicum” din Roma, unde a obținut licența (1984) și doctoratul (1987) în drept canonic.
A desfășurat activitate misionară în Peru, apoi a avut diferite responsabilități de conducere și formare în comunități ale Ordinului religios din care face parte.
În 2014 a fost numit Administrator apostolic pentru Dieceza de Chiclayo (Peru) și a fost consacrat episcop. În anul următor a fost numit Episcop de Chiclayo (Peru). În 2023 a fost chemat în Curia Romană, unde a condus Dicasterul pentru episcopi și Comisia Pontificală pentru America Latină. În același an devine cardinal.
Foto: Vatican News