Dacă vreți să gustați mâncăruri gătite după rețete autentice săsești, puteți merge la Hărman. Acolo e un Punct Gastronomic Local unde se gătește „ca pe vremuri”. Numele „Hof” înseamnă „gospodărie săsească” și poate fi o experiență culinară deosebită.

Punct Gastronomic Local. Ce înseamnă?
În acest moment sunt înregistrate la Agenția Națională a Zonei Montane un număr de 553 de puncte gastronomice locale. Acestea sunt, pe scurt, locuri de luat masa (pentru cel mult 12 persoane), dar sunt servite doar mâncăruri pregătite după rețete specifice zonei, cu ingrediente locale și într-un cadru familial. Adică nu sunt restaurante, dar nici chiar „casa omului”. Sunt locuri amenajate pentru turiști, după posibilitățile de investiție ale gazdei.
Am fost la Hof Hărman ca să le arătăm un exemplu celor interesați să deschidă un astfel de loc.

Două doamne pline de energie
Ioana și Corina au deschis gospodăria din Hărman în urmă cu trei ani. Ele au avut cu totul alte profesii înainte de a începe. Ioana e expert contabil, iar Corina a lucrat în bancă. Faptul că sunt verișoare face ca totul să fie mai simplu. Cumva, „trag la aceeași căruță” și o fac cu multă pasiune. Soții lor lucrează în continuare în domeniul economic și dau o mână de ajutor când au grupuri mari de turiști la masă.

„Hărman a fost o localitate săsească, de aceea noi servim preparate din bucătăria veche transilvăneană, în special săsească. Pentru că le datorăm asta”, explică Ioana Gherghel pentru covasna45.ro.
Dar au și influențe secuiești. Cum ar fi?
„Cum ar fi tarhonul sau boiaua. Pe vremuri, bogații foloseau șofran. Oamenii mai săraci, de la țară, nu își permiteau șofran, astfel încât atunci când secuii au introdus boiaua a fost o mare schimbare”.
Un alt aport important al celor din „Secuime” este chiar clădirea în care funcționează Hof Hărman: firma care a efectuat lucrările de renovare și modernizare a avut meseriași din Baraolt, iar cele două doamne au fost extrem de mulțumite de modul în care au lucrat. Locul e frumos, primitor, spațios.

Evenimente pentru comunitate
Dat fiind spațiul generos, la Hof Hărman se organizeză multe evenimente, în fiecare anotimp. Cele două gazde pregătesc bunătăți, iar producătorii locali – mulți dintre ei furnizori de produse pentru bucătăria Hof – vin și își expun produsele. E o atmosferă frumoasă, în care ideea de comunitate primează.

Grădină mare și curte de păsări
Unul din punctele tari ale gospodăriei săsești este curtea din spate, unde sunt solariile. Aici se cresc legumele cu care Ioana și Corina gătesc.

Și tot aici sunt găini, gâște, iepuri și rațe.

Ceva mai în spate e o livadă. Cele două fac multe prăjituri cu fructe, dar și compoturi și dulcețuri.
Aproape tot ce mănânci la Hof este din grădină sau dintr-o fermă aflată în apropiere. Ciupercile murate sunt chiar din Hărman, de la o ciupercărie. Brânza e de la o mică fermă de vaci. Mierea de la un apilcultor din vecini. Și tot așa.

Este conceptul promovat de Uniunea Europeană – From farm to fork (De la fermă în farfurie) și care pune preț pe produsele cultivate și crescute local. În acest fel, transportul care poluează și consumă combustibil fosili nu mai e o problemă, ambalajele și deci deșeurile dispar și ele, iar comunitățile locale au șansa de a prospera.

Meniuri ceva mai speciale
Ioana și Corina au un meniu interesant, din care nu lipsesc supele. Ele spun că supa e un produs săsesc. Pentru că au acest specific, mulți dintre cei care le trec pragul sunt fie pasionați de gastronomie în general și cea săsească în special, fie nemți aflați în vacanță, fie urmași ai sașilor.
Iată câteva exemple de preparate pe care le puteți gusta la Hof, în funcție de sezon. Capitolul supe / ciorbe: supă cremă de țelină, supă de vișine, supă cremă de praz și cartofi, ciorbă de pui cu fasole păstăi, supă de chimen, ciorbă de cartofi cu tarhon. Ca fel principal: friptură de porc marinată în suc de roșii, cartofi copți, sote de mazăre și morcov. Sau Hackbraten (ruladă de carne tocată) cu piure de cartofi și sos de vișine, friptură rece de porc în sos de piper cu cartofi noi la cuptor, friptură de porc în bere cu cartofi gratinați. Ca desert – prăjitură cu rubarbă, prăjitură cu lămâie (Zitronenkuchen), prăjitură Greta Garbo (Gerbeaud), gofre cu înghețată de casă, ruladă cu gem de gutui și miere. Mai sunt și altele, dar am vrut să vă faceți o idee.

Nimic nu se aruncă
Ioana și Corina au creat un loc sustenabil, în care pun accent pe limitarea risipei. Zațul de la cafea îl folosesc la plante, nu îl aruncă, iar găinațul de la păsări îl strâng în bidoane și îl folosesc ca fertilizator natural pentru grădină, ca să dăm două exemple. Probabil că fac ceva și cu iarba cosită sau cu penele de la gâște… Eficiența tipic germană este regula numărul 1 în această gospodărie.

Planuri de viitor
Acum se fac lucrări la fosta șură care va deveni, în scurt timp, loc pentru ateliere. Ioana și Corina vor să organizeze acolo evenimente pentru cei mici – sau chiar și mai mari – cum ar fi atelier de făcut pâine. Sau de cioplit dovleci, toamna. Sau de pus o roată de olărit și învățat lucrul cu ea. Idei sunt destule, timp să fie. Pentru că nu e ușor de ținut un punct gastronomic local. Dincolo de mesele frumoase și gustoase e multă muncă. Grădina le ocupă cea mai mare parte din timp. Plus conservele, când vine vremea lor.

Dar… le place ce fac și sunt niște gazde minunate. Hărman nu e departe, așa că merită să le faceți o vizită.
Covasna, pași timizi
În județul Covasna avem înregistrate patru astfel de puncte – la Bixad, la Crasna, la Întorsura Buzăului și la Barcani.

Cei de la Agrosic promovează intens crearea de astfel de puncte gastro, deoarece sunt multe ferme mici în județ, multe gospodării care ar putea îndeplini condițiile. Sunt organizate cursuri pentru cei care vor să deschidă un punct gastro și, cel mai probabil, sunt în pregătire multe viitoare astfel de mici afaceri „cu gust local”.
(Detalii despre materiile prime și servirea într-un punct gastronomic local, AICI).
Alte câteva imagini de la Hof Hărman:




