Președintele ales, Nicușor Dan, a declarat azi că își dorește ca România să se întărească în interiorul ei și să fie mai activă în Uniunea Europeană și în Alianța Nord-Atlantică.
El a participat la evenimentul „Black Sea and Balkans Security Forum”, ediția a IX-a, context în care a fost întrebat care va fi atitudinea României față de Uniunea Europeană și NATO.
„În primul rând, e cert, am spus-o, și este cert că România va păstra direcția pro-occidentală, însemnând participarea în NATO, prezența în Uniunea Europeană, de asemenea Parteneriatul strategic cu Statele Unite. E o direcție pe care România a definit-o foarte bine. În opinia mea, nu a fost suficient de activă în niciuna din aceste structuri. Să fii activ trebuie să ai și o oarecare credibilitate, vorbim de deficit zilele acestea și de promisiunile repetate ale României de a reduce deficitul. Deci ce pot să spun este că îmi doresc ca România să se întărească în interiorul ei și să fie mai activă în interiorul acestor două structuri‘, a afirmat Nicușor Dan.
Președintele ales și-a exprimat dorința ca Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii să fie continuat și extins.
„Așa cum am spus, noi avem un parteneriat strategic pe care dorim să îl continuăm și să îl extindem. Cred că este și dorința părții americane. Noi am avut niște alegeri anulate în noiembrie, după care un oarecare dubiu cu privire la acest fapt și în interiorul societății românești și în interiorul administrațiilor, partenerilor noștri. Acum, în sfârșit, vom avea un președinte legitim începând de luni care va putea să discute în mod legitim cu administrația americană. Am avut deja niște schimburi de mesaje cu administrația americană. Trebuie să lămurim mult mai bine fenomenul anulării alegerilor din noiembrie anul trecut. Dar am văzut o deschidere din partea americană și sunt absolut convins că parteneriatul va fi continuat și îmbunătățit”, a afirmat acesta.

A 9-a ediție a „Black Sea and Balkans Security Forum”,
În perioada 22-23 mai 2025, New Strategy Center organizează cea de-a noua ediție a „Black Sea and Balkans Security Forum”, eveniment dedicat problemelor de apărare, securitate și relații internaționale privind regiunea extinsă a Mării Negre și a Balcanilor.
Forumul este organizat în parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale, având ca partener instituțional Ministerul Afacerilor Externe, iar ca partener academic Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterină din București. Evenimentul se desfășoară în București, la InterContinental Athénée Palace.
Cu o agendă ambițioasă și invitați de prestigiu, „Black Sea and Balkans Security Forum” se afirmă ca cel mai important eveniment dedicat securității în regiunea Mării Negre, relatează caleaeuropeana.ro.

Forumul include 50 de paneluri și 198 de vorbitori, reunind oficiali, diplomați, militari și analiști de renume din statele membre ale Uniunii Europene și NATO, precum și din țări partenere.
Evenimentul se va concentra pe patru mari teme:
- relația transatlantică și recalibrarea prezenței militare americane în Europa și în regiunea Mării Negre;
- negocierile pentru un acord de pace în Ucraina și necesitatea de a împiedica un nou atac al Rusiei care poate să o aducă la Gurile Dunării și la granița cu România;
- intențiile reale ale Rusiei în negocierile unei păci în Ucraina și ce fel de Rusie vom avea lângă noi, agresivă sau dispusă la concesii;
- sprijinul pe mai departe al Republicii Moldova, astfel încât drumul ei spre Uniunea Europeană să nu fie oprit de războiul hibrid al Rusiei.
Ediția din acest an are drept invitați experți de renume precum foștii Comandanți ai Forțelor NATO în Europa, Generalul (rez) Phillip Breedlove și Generalul (rez.) Mike Scaparrotti, liderii opoziției ruse Myjkahil Kasyanov și Vladimir Kara-Murza, dar și eroi ai rezistenței Ucrainei împotriva agresiunii ruse, care ne vor împărtăși cu cei prezenți drama suferită în timpul ocupației ruse sau în prizonierat.
Foto: Micu Mihai, Defense Romania