spot_img
spot_img
spot_img

S-ar putea să nu mai avem bani de pensii peste 15 ani

200.000 de pensii speciale ne costă 12 miliarde de lei pe an

Articole similare

Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit despre reforma pensiilor speciale. Un angajament pe care România și l-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Analistul susține că, în următorii 10-15 ani, ar putea să fie o problemă majoră cu pensiile, în condițiile în care se vor pensiona 1,7 milioane de români, acei așa-numiți „decreței”.

În opinia sa, este nevoie ca România să elimine odată pentru totdeauna aceste privilegii. Acestea costă foarte scump. Autoritățile ar trebui să gândească în perspectivă, la oamenii care nu beneficiază de aceste pensii speciale.

Banca Mondială cere introducerea criteriului contributivității

„În esență, Banca Mondială ne spune să aducem toate pensiile sub aceeași umbrelă și să le plătim din același buget. Să introducem un criteriu esențial, cel legat de contributivitate.
Chiar și militarii, chiar și cei din Ministerul de Interne primesc un salariu și plătesc taxe pentru acel salariu. De ce să nu aibă același timp de taxare ca și medicii, ca și profesorii, ca și simpli angajați?

Pe de altă parte, Banca Mondială ne spune să eliminăm aceste privilegii legate de vârsta prematură la care ies la pensie unii angajați și să ne gândim puțin în perspectivă. În următorii 10-15 ani, noi vom avea o problemă reală, majoră, cu pensiile. Vor ieși la pensie 1,7 milioane de români, decrețeii.

Dacă nu punem acest sistem de pensii pe un cadru foarte, foarte clar, legat de contributivitate, s-ar putea să nu mai avem cu ce să plătim pensiile în România în orizontul următorilor 15 ani.

200.000 de pensii speciale ne costă 12 miliarde de lei pe an

În momentul de față, cei 200.000 de pensionari speciali ne costă undeva la nivelul de 12 miliarde de lei, dar să nu uităm că în următorii 10 ani, suma se va tripla, în condițiile în care mulți dintre ei vor ajunge la vârsta de pensionare ridicolă pe care legile speciale au promovat-o”, a declarat analistul economic Adrian Negrescu, conform Gandul.ro.

2 COMENTARII

  1. Pentru pensii mereu se vor gasi bani. Statul nu da faliment. Dar acesti bani vor fi luati de alte domenii, ceea ce nu este deloc bine.
    Nu sintem in stare sa taiem niste pensii speciale. Si in afara de cei 1% din PIB care se duc acolo, riscam sa pierdem si miliarde de euro din banii europeni. Daca noi, romanii, acceptam asa ceva, ne meritam soarta.
    Poate luam exemplu de la Franta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole