spot_img
spot_img
spot_img

Statistic, trăim din ce în ce mai bine în România

În Româ­nia, salariul minim brut este de 606 euro pe lună.

Articole similare

România a ajuns din urmă Ungaria la PIB per capita raportat la costul vieţii şi o întrece la salariu minim. Grecia, cu un PIB per capita mai mic, le întrece pe amândouă la salariu şi se împrumută mult, mult mai ieftin de pe pieţe.

România are cea mai rapidă creş­tere a salariului minim din UE în ultimul dece­niu.

Ungaria se apropie de viteza medie, dar este încă în partea de jos. După un alt criteriu statistic, Ungaria şi România sunt deja în Europa Occidentală. Este vorba de PIB per capita raportat la paritatea puterii de cum­pă­rare. Acesta este un indicator care arată mărimea unei eco­nomii luând în considerare şi mă­rimea populaţiei, cu înlăturarea diferen­ţelor de preţuri dintre ţări. Mai pe scurt, este vorba de PIB împărţit la numărul de locuitori şi ra­portat la costul vieţii.

La acest capitol, Româ­nia şi Ungaria sunt la ega­li­ta­te în­tre ele (77% din media UE). Portugalia este la același nivel, de­pă­şind cu mult Grecia (68% din media UE). Portugalia şi Grecia fac par­te din zona euro şi şi-au revenit cu greu din rece­siu­nea cauzată de criza datoriilor suverane.

Grecia a fost la un pas de ieşirea din zona euro, redre­sându-se financiar doar prin măsuri de auste­ritate cerute de cre­ditori internaţionali precum FMI, Comisia Eu­ropeană şi Banca Mondială şi conside­rate acum inumane. În acea criză, rata şomaju­lui ajun­sese la 25%.

În Ungaria, ţinta de deficit pentru acest an este de aproape 4% din PIB. Anul trecut, indicatorul a fost de 6% din PIB.

România, potrivit proiecţiilor guvernului, ar trebui să se îndrepte spre un deficit bugetar de 4,4% din PIB anul acesta, de la 5,7% din PIB anul trecut.

Dar nici România şi nici Un­garia n-au dus-o a­tunci mai bine. Ambele au fost încolţite pe pieţele de finanţare din cauza deficitelor. S-au salvat doar prin pro­grame de asistenţă financiară de la FMI, plăti­te, de asemenea, scump cu măsuri de austeri­ta­te draconice.

Cu toate acestea, sala­riul mi­nim pe economie din Grecia este cu mult mai mare decât în România, trecând de 800 de euro pe lună (în ianuarie, potrivit Eurostat). În Româ­nia, salariul minim este de 606 euro pe lună, iar în Ungaria de 578 euro pe lună. Portugalia stă şi mai bine, cu salariul minim la 886 euro pe lună.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole