Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe informează locuitorii că, începând de acum, la Serviciul de Evidență a Persoanelor se pot solicita exclusiv cărți de identitate electronice, de tip nou, echipate cu cip.
„Prin introducerea acestui nou tip de document, identificarea persoanelor devine mai simplă și mai sigură pentru cetățeni”, transmite Primăria.
Bine de ştiut: La ridicarea noii cărți electronice de identitate, sistemul poate funcționa cu sincope din cauza unor deficiențe tehnice, motiv pentru care reprezentanții Primăriei solicită locuitorilor răbdare și înțelegere.
Noul document are multiple avantaje: permite accesul digital la diverse platforme guvernamentale și poate fi folosit și ca document de călătorie.
Programările pentru eliberarea noilor cărţi de identitate se pot face online AICI, iar pe aceeași pagină se găsește și lista documentelor necesare. Documentele trebuie prezentate în original.
Cetățenii pot înlocui oricând vechea carte de identitate cu cea nouă, electronică. Prima solicitare a unei cărți de identitate electronice este gratuită, iar documentul poate fi obținut și pentru copii – în interiorul Uniunii Europene acesta poate înlocui pașaportul. Totuși, dacă este solicitată înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, costul este de 67 de lei (dacă se solicită în ultimele 30 de zile înainte de a împlini 14 ani, este gratuită).
Important! Cartea de identitate electronică nu poate fi solicitată în regim de urgență, iar termenul de emitere al noilor documente poate ajunge la 30 de zile. Solicitanții vor fi anunțați prin SMS atunci când actul este gata. Reprezentanții Serviciului de Evidență a Persoanelor recomandă să se aștepte 2-3 zile după primirea mesajului, înainte de a merge să ridice documentul, deoarece SMS-ul este trimis de la București, iar cardurile ajung cu întârziere la sediul din Sfântu Gheorghe.
Detalii despre noul document
Cartea electronică de identitate (CEI) este un act de identitate de mărimea unui card bancar (format ID1), având caracteristici avansate de securitate și anti-contrafacere, care permite titularului să facă dovada identității, fizic și în mediul digital, și să acceseze serviciile digitale oferite de autoritățile publice și entitățile private.
CEI respectă standardele de securitate europene și internaționale privitoare la documentele de călătorie și poate fi utilizată în acest scop pentru deplasarea în statele membre UE și în Spațiul Schengen.
Conținutul electronic
În formatul electronic al CEI se înscriu:
- datele vizibile pe CEI (nume, prenume, sex, cetățenia, data nașterii, semnătura olografă, CNP)
- prenumele părinților titularului
- locul nașterii titularului
- certificate pentru autentificare sau semnătură electronică
- imaginea facială
- imaginile amprentelor a două degete – există excepții
- adresa de domiciliu din România a titularului sau mențiunea «fără domiciliu în România»
- adresa de reședință din România
Datele biometrice
Datele biometrice, constând în imaginea facială și amprentele digitale ale titularului, sunt colectate în procesul de emitere a CEI pentru a îmbunătăți securitatea acesteia și preveni fraudarea identității.
Legea stabilește expres că imaginile amprentelor preluate în bazele de date de producție se șterg, prin procedură automată, imediat după ce titularul a intrat în posesia CEI sau la împlinirea unui termen de 3 luni de la data programată pentru eliberarea actului de identitate. Procedurile de ștergere asigură imposibilitatea recuperării parțiale sau totale a datelor șterse.
Datele personale înscrise electronic în CEI sunt protejate prin mecanisme criptografice avansate și nu pot fi modificate. Singura excepție este adresa de domiciliu sau de reședință, care poate fi actualizată doar de către autoritatea competentă, la solicitarea titularului. Pentru a modifica datele personale protejate, este necesară emiterea unei noi cărți electronice de identitate.