Festivalul SepsiClassic așteaptă publicul iubitor de muzică clasică pentru a treia oară, între 10 și 13 iulie, la Sfântu Gheorghe. Scopul principal al organizatorilor rămâne acela de a aduce această lume muzicală mai aproape de cei interesați, iar pe lângă concerte, pregătesc și repetiții muzicale deschise, ateliere de compoziție și programe în aer liber.
Producții de muzică de cameră, concerte simfonice și solo, precum și spectacole îmbogățesc programul evenimentului; pe lângă interpreții autohtoni și maghiari, la Sfântu Gheorghe vin artiști invitați lituanieni, americani, francezi și elvețieni.

Prețuri accesibile
Locațiile evenimentului includ Parcul Elisabeta, Biserica Romano-Catolică și Biserica Unitariană, Sala „Bartók Béla” a Muzeului Național Secuiesc, Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA și Hotelul Isabella Boutique.
„Vor fi o mulțime de evenimente muzicale pe parcursul celor patru zile ale festivalului. Considerăm important ca aceste programe să fie accesibile tuturor celor interesați, așadar prețul biletelor este de 30 de lei, iar biletele cu reducere pot fi preschimbate pentru 15 lei.” – a declarat Éva Judit Sztakics, viceprimarul orașului Sepsiszentgyörgy
„Viața culturală a unui oraș mic este determinată nu doar de teatru și expoziții, ci și de calitatea și cantitatea programelor de muzică clasică. Ne dorim să ajungem la cât mai mulți tineri, deoarece ascultarea muzicii clasice nu este doar o satisfacție spirituală, ci și intelectuală. Având în vedere acest lucru, am creat din nou programul colorat și bogat al celor patru zile, cu ateliere, proiecții, spectacole, repetiții vocal-simfonice în aer liber, concerte camerale și solo. Anul acesta, va exista muzică de noapte și în Parcul Elisabeta.” – a subliniat Gellért Lőfi, coordonatorul de specialitate al festivalului.
Câteva date din program
Joi, 10 iulie, va concerta flautistul Márk Fülep , urmat de pianiștii Ábel Veres și Ákos Török , care vor comemora pe Chopin. Ambele concerte vor avea loc la Muzeul Național Secuiesc. Deschiderea oficială va avea loc joi seara, la ora 20:00, în Biserica Unitariană, orchestra de cameră Concerto Armonico oferind un concert de muzică barocă.
Vineri, publicul va putea asculta mai întâi un concert solo susținut de baritonul american Andrew Munn , stabilit în prezent la Berlin, urmat de Cvartetul de saxofon Transilvanian , iar pentru a încheia ziua, pianistul lituanian Anton Rosputko va susține un concert.
Sâmbătă, violonistul György Zerkula și prietenii săi: pianistul francez Cristophe Alvarez și Cvartetul Anima Musicae vor susține un concert în fața publicului din Sfântu Gheorghe, urmat de un concert la pian la patru mâini susținut de Krisztina Fejes și Botond Szőcs , iar în final un duo violoncel-pian susținut de Ștefan Cazacu și Ioan Dragoș-Dimitriu . Toate cele trei concerte vor avea loc la Muzeul Național Secuiesc.
Duminică, lucrarea tânărului compozitor din Sfântu Gheorghe, Vitus Eszter, va fi interpretată de Eszter Szabó, Martin Ficsura și Balázs Klacsák , urmate de Orchestra de Cameră Anima Musicae. De la ora 18:00, ca încheiere a celei de-a XI-a Zile Simfonice, Orchestra de Cameră Sepsi și corul Voces vor susține un concert. Acordul de încheiere al SepsiClassic va fi un concert comun susținut de soprana de coloratură Erika Miklósa și organistul Szabolcs Szamosi.

Anul acesta vor fi douăsprezece spectacole cu bilete.
Cei interesați pot achiziționa bilete pentru concertele listate pe site-ul Eventim și de la casa de bilete a orașului.
Ce este nou la a treia ediție a SepsiClassic?
Ványolós-Albert Sarolta, coordonatorul festivalului, a subliniat că scopul rămâne acela de a arăta publicului cât mai mult din lumea producțiilor de muzică clasică, motiv pentru care anul acesta vor avea loc repetiții vocal-simfonice deschise, numite Symphonic Platz, în piața principală a orașului, unde cei interesați pot arunca o privire asupra procesului de repetiții comune al Orchestrei de Cameră Sepsi și al corului Voces.
O altă noutate este atelierul de compoziție, care este susținut pe parcursul a patru zile de Regina Sebestyén-Lázár, studentă la compoziție aplicată la Academia de Muzică „Liszt Ferenc”. Atelierul se va încheia cu o prezentare duminică.
Întrucât publicul a fost interesat de prelegerile de istoria muzicii, seria lor va continua. Zoltán Makkai va susține o audiție cu Gershwin intitulată „Un american la Paris” , iar Endre Tóth din Ungaria va veni cu două subiecte interesante, ale căror titluri sunt deja foarte sugestive: De la jocul de zaruri al lui Mozart la ChatGPT și „Ca o fată?” – #GIRLPOWER în istoria muzicii.
Seria Melodii pe promenadă continuă în Parcul Erzsébet , cu un concert de flaut vineri și un concert de pian duminică. Concertul de flaut va fi susținut de studenți și profesori ai Liceului de Artă Plugor Sándor, Krisztina Ivanitzki, Ágota Rátz, Karina Csáki și Katalin Császár, în timp ce duminică, doi elevi ai Școlii de Artă și Folk Sfântu Gheorghe, Magor Nagy și Attila Mátyás, vor cânta la pian.
Particularitatea ediției din acest an este că sâmbătă seara, de la ora 22:00, vom putea asculta aranjamentele lui Astor Piazzolla pregătite special pentru SepsiClassic în Parcul Elisabeta, reinterpretate și interpretate de artistul de tango acordeon Ádám Móser.
În ajunul festivalului, miercuri, de la ora 19:00, un tur ciclist intercalat cu momente muzicale îi așteaptă pe toți cei pasionați de ciclism pe străzile din Sfântu Gheorghe. Detaliile evenimentului au fost prezentate de Lóránd Lászlóffy, în calitate de reprezentant al co-organizatorului Fitness Tribe. Distanța puțin peste 8 km, din care mai mult de trei sferturi poate fi parcursă pe o pistă de biciclete, atinge locurile de concert SepsiClassic, iar momente muzicale îi așteaptă pe cicliștii entuziaști la popasuri. Organizatorii solicită participanților să poarte casca obligatorie și să se îmbrace elegant, în conformitate cu atmosfera festivalului de muzică clasică.
Programul complet, AICI.
Organizatori: Primăria Sepsiszentgyörgy, Casa de Cultură „Kónya Ádám”.