spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

„Cu căciulile pe frunte…”. O poveste din Zăbala

Dan Hagiu este fiul învățătorului Ion Hagiu din Zăbala.

Articole similare

Sâmbăta e zi de piață în stațiunea Covasna. La raionul de brânzeturi, îl găsim și pe Dan Hagiu din Zăbala. Un domn înalt, care stă drept și e foarte politicos. Poate vorbi mult despre tipurile de brânză, despre rețete cu carne de oaie și despre pastramă. Un cuțit bine ascuțit îi stă la îndemână și, dacă vrei să guști, taie cu el din telemeaua, cașul sau urda pe care el le-a pregătit. Are clienți din toată țara și are un sfat bun pentru fiecare în parte.

Puțini știu că e așa sfătos pentru că a fost învățător. Și mai puțini știu că e fiul celebrului învățător Ion Hagiu din Zăbala, cel care a compus cântecul „Căciula”. Un cântec ce se auzea la evenimentele Cenaclului „Flacăra”, pe vremuri, dar care se mai aude și azi. Se va auzi chiar și duminică, la Sîntilia zăbălenilor, cântat de Corul Voineștenilor din Covasna. Ca să nu mai spunem că sărbătoarea comunității e organizată de Asociația „Căciula” din Zăbala.

Dan Hagiu se ține bine, chiar și după o viață de muncă. Pentru că nu a fost „doar” învățător, ci a crescut și oi. Cum putea să le asigure toate cele necesare copiilor săi doar din salariul de învățător? Așa că a avut fermă mare și se ocupa de ea înainte și după școală.

Provine dintr-o familie de ciobani și a crescut lângă turme, lângă brânză și lângă lâna pe care mâinile bunicii și războiul de țesut o transformau miraculos în postav. Cu timpul, a restrâns ferma. Dar nu poate să renunțe de tot. Are și azi câteva oi.

Când vorbește de tatăl său, lui Dan Hagiu i se umezesc ochii. Se bucură că atâția oameni cunosc și azi versurile cântecului „Căciula” și nu a vrut niciodată să beneficieze de drepturi de autor. Chiar dacă a fost sfătuit să o facă. „Tata s-ar răsuci în mormânt dacă ar ști că ne-am apucat să facem bani din asta. Pentru că el a considerat – ca și mine – că acest cântec Căciula nu aparține familiei noastre, ci întregii comunități din interiorul Arcului Carpatic. Și nu fac paradă de cuvinte”, spune azi Dan Hagiu.

Melodia a fost compusă pe chitara lui Dan, când el era în armată. Ca orice învățător, Ion Hagiu avea voce și cunoștea multe, de la istorie, la folclor, de la tradiții, la note muzicale. Era el însuși membru al „comunității ciobanilor” din Zăbala, avea cam 30 – 40 de oi. Creșterea lor  – „oiereala”, cum îi spune Dan Hagiu, e o chestie de generații, nu un hobby de moment.

„Tata făcea muncă culturală, că așa făceau învățătorii pe vremea aia. Și dansuri, și teatru și colectiv și tot. Și tata avea o echipă de dansuri, cu trei generații. Erau bătrâni, tineri și copii. A participat la concursuri cu ei… Pe vremea aceea încă se purta căciulă. Era un însemn, o mândrie. Eu unul nu am purtat fes… Am o căciulă de astrahan pe care o port la ocazii speciale. Inclusiv la Sîntilie. Dar atunci… nu era fecior să n-aibă căciulă pe cap! Și ei, când mergeau la căminul cultural, intrau cu căciulile pe cap… Și o dată, la repetiții, un coleg de la secția maghiară care ținea lecții de instrumente muzicale cu copiii intelectualilor din sat, a strigat la elevii tatălui meu să își scoată căciulile de pe cap. Ei au râs de el, nu și-a dat niciunul căciula jos. Dar de la chestia asta tata a pornit cântecul Căciula”, povestește Dan Hagiu pentru covasna45.ro.

Când face brânză, Dan Hagiu e „supravegheat” atent din fotografii de bunici, de tatăl său, de unchi. Îi ține aproape și e tare mândru de ei, de povestea familiei lor, care multe a îndurat…

Au avut de toate, apoi nimic. Și, cu muncă și ambiție, le-au făcut la loc.

Dan Hagiu se uită azi în jur și parcă se și miră de viața ușoară pe care o ducem. Pentru că nu știm cum e să ți se ia tot, cum e să treci prin războaie, ca bunicii și unchii lui. „Toate le-a pus tata pe strunele chitării. Balada soldatului, Balada plugarului”, spune el.

Cu ciobanii din Zăbala se va revedea Dan Hagiu și duminică, la Sîntilie. E hramul bisericii din comună și mare sărbătoare populară. O să își pună căciula de astrahan, o să ia cu el amintirile familiei și se va simți tare mândru când va asculta „Căciula”…

A povestit mai multe despre el și familia sa în Podcastul POZITIV cu Tudor Artenie. Îl puteți vedea aici:

Foto arhivă: Fam. Hagiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole