Federația Națională a Sindicatelor din Administrație transmite, printr-un comunicat de presă, că măsurile Guvernului referitoare la administrația publică vor avea efecte grave și acuză că va începe un „comerț cu funcționari” și contracte atribuite pe criterii politice.
Redăm comunicatul:
Necrologul administrației publice locale
CONTEXT: măsurile de austeritate anunţate de către Prim-ministrul României.
18 iulie 2025, declaraţie de presă a Primului-ministru: „Atunci când o autoritate locală sau centrală nu are personal competent sau suficient să propună anumite lucruri, formula rațională este de externalizare. Important este să nu ții personal incompetent și, în timp ce îl ții, să-ţi mai și externalizezi serviciile”.
Realitatea pe care Federația Națională a Sindicatelor din Administrație (FNSA) încearcă să o denunţe de câteva săptămâni, şi anume că asistăm la o epurare politică sub masca responsabilităţii, reformei și a eficienței, a fost confirmată: Guvernul României va concedia funcționarii publici şi personalul contractual din administraţia publică locală, precum şi pe cei din administraţia centrală, pentru a externaliza serviciile către firme de partid. Care îşi „freacă mânile’’ nerăbdătoare să se conecteze la resursele bugetare.
Aşa-zişii antreprenori, cu legături în lumea politică şi firme cu doi angajaţi, vor deveni peste noapte experţi în politici publice, în atragerea de fonduri europene, în taxe şi impozite, în asistenţă socială, în servicii oferite populaţiei. Pentru externalizarea serviciilor nu există restricţii bugetare, nu este criză, aceasta apare brusc când instituţiile administraţie publice locale trebuie să concedieze salariaţi. După care vor contracta firme private.
Grija Primului-ministru pentru pentru a „sprijini” demersurile conducătorilor instuţiilor din administraţia publică locală care au personal insuficient, îndemnându-i să externalizele serviciile către „experţi privaţi”, după ce, în prealabil, legiferează reducerea numărului de salariaţi, reprezintă o destructurare cinică a administrației publice locale, cu scopul de a transfera atribuții esențiale în mâinile clientelei politice – supuse intereselor de partid. Toate acestea se întâmplă într-un sector de activitate subdimensionat, cu angajări blocate de ani de zile. Altă referire dragă politicienilor este aceea la personalul „competent”. Au avut însă grijă să nu asigure, conform legii, cursuri de perfecţionare pentru personalul din subordine, ceea ce oferă conducătorilor instituţiilor gradul de subiectivism pentru a refuza implicarea salariaţilor, deoarece „ştiu eu o firmă”. Nu are importanţă că prin externalizarea serviciilor bugetul instituţiilor va fi sărăcit cu o sumă mai mare decât cea necesară păstrării în organigramă a unor salariaţi.
O altă propunere uimitoare, venită din partea unui fost primar de municipiu și fost președinte de consiliu județean, o reprezintă legalizarea „comerțului cu funcționari” prin distribuirea acestora pe fracțiuni de normă la diferite unități administrativ-teritoriale. Astfel, UAT-urile, prin primari, se vor transforma în agenții de plasare a forței de muncă, pentru care cu siguranță vor avea nevoie de serviciile unor firme specializate în servicii de leasing de personal.
România se îndepărtează cu paşi repezi de la valorile unei administraţii publice locale moderne şi europene şi se pregăteşte de privatizarea acesteia, bineînţeles, proces la care vor avea acces ,,firmele private” cu legături în lumea politică. Reforma pentru ei înseamnă executarea administrativă şi politică a salariaţilor, pentru a facilita accesul şi altor entităţi la resursele bugetare. Sunt concediaţi salariaţi invocând lipsa competenței – fără evaluări reale, fără criterii obiective, sunt încălcate drepturile legale și constituționale ale acestora – inclusiv prevederile contractelor colective.
Noi, cei din administraţia publică locală şi centrală subliniem că dacă această „reformă” va continua în forma actuală, administrația publică locală nu va fi doar slăbită, ci dezmembrată cu bună știință. În loc de eficiență, vom avea dependență de interese private. În loc de competență, obediență. Iar în locul unei administrații publice în slujba cetățeanului, vom avea un aparat golit de sens și demnitate.
Federația Națională a Sindicatelor din Administrație își reafirmă ferm angajamentul de a apăra drepturile salariaților și de a denunța orice formă de abuz mascat sub eticheta reformei. Nu vom fi spectatori la demolarea sistematică a administrației publice – vom fi vocea celor care refuză să fie înlocuiți cu tăcerea”.