Biserica Ortodoxă revine și insistă, prin purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu, asupra eliminării noțiunii de „diversitate” din Legea învățământului preuniversitar. Bănescu spune că aceasta „nu poate rămâne neclarificată onest într-o dezbatere legislativă, și, din respect faţă de logică, nici nu poate fi introdusă într-un text de lege”.
În proiectul legii Educației, printre valorile care stau la baza sistemului de învățământ preuniversitar este enumerată și diversitatea.
„Noţiunea de „diversitate”, noţiune care acoperă azi o largă sferă socială (etnică, culturală, lingvistică, sexuală etc) şi pe care absolut nimeni cu aderenţă la realitate nu o contestă, nu poate totuşi rămâne neclarificată onest într-o dezbatere legislativă şi, desigur, din respect faţă de logică, nici nu poate fi introdusă într-un text de lege, întrucât legea consfinţeşte lucruri care devin obligatorii, ceea ce în cazul „diversităţii” este nu doar inadecvat, ci şi ridicol-absurd”, a declarat Vasile Bănescu, într-un comunicat al Biroului de presă al Patriarhiei Române.
Vasile Bănescu susține că BOR şi cultele religioase din România „nu se situează împotriva diversităţii omniprezente în realitate, ci doar critic faţă de transformarea punctuală a conţinutului diversităţii sexuale în obiect de promovare şi propagandă în spaţiul şcolii, care trebuie să rămână prin excelenţă unul liber şi ocrotit de orice formă de ideologizare, inclusiv de orientare a înclinaţiei intime a tinerilor prin influenţare subversivă şi prin validare a unor concepte sau constructe (precum cel de „gen”) de către instituţia şcolară însăşi”.