Polonia, Ungaria și Slovacia au anunțat în ultimele trei zile că interzic importurile de cereale și produse oleaginoase din Ucraina. Fermierii din aceste țări s-au plâns că produsele ieftine au distorsionat piața internă. De asemenea, guvernul din Bulgaria a anunțat că ia în calcul o măsură similară.
Pe lângă importul de cereale, Polonia a interzis și tranzitul de cereale ucrainene. Ungaria permite în continuare traversarea țării, potrivit Kyiv Independent. Încă nu e clar dacă Slovacia va interzice și tranzitul sau doar importul având ca destinație propria piață internă.
Și Bulgaria are în vedere interzicerea importului de cereale ucrainene.
Bulgaria va urma exemplul Poloniei şi Ungariei, a declarat ministrul interimar al Agriculturii, Iavor Gechev, informează Radio Bulgaria.
„Interesele bulgare trebuie protejate. Mai mult, acum că două ţări au acţionat deja în acest fel, dacă nu reacţionăm, acumulările de pe teritoriul bulgar ar putea deveni şi mai mari”, a afirmat acesta.
În aceste condiții, singura țară vecină cu Ucraina care permite în continuare importul este România. Și fermierii români s-au plâns de probleme similare. Comisia Europeană a aprobat doar un ajutor de circa 10 milioane de euro. Valoarea acestuia este mult sub nivelul de 200 de milioane de euro cerut de fermieri.
România a fost în ultimul an principalul canal de tranzit pentru cerealele ucrainene, după cum a declarat săptămâna trecută președintele Klaus Iohannis.
„Le-am facilitat tranzitul de cereale. Peste jumătate din ce a exportat Ucraina a trecut prin România, drum, cale ferată, port, deci o cantitate imensă, peste 14 milioane de tone de cereale am exportat prin România și o face în continuare. Nu le luăm impozit, nu le luăm taxe pe asta”, a declarat președintele Iohannis.
România a facilitat exporturile de cereale din Ucraina pe infrastructura rutieră, pe cea feroviară, dar și pe fluviul Dunărea și pe Marea Neagră. Pentru a facilita operațiunile, guvernul român a investit zeci de milioane de euro în modernizarea porturilor, dar și a căii ferate.
Până la acest moment, nici un oficial guvernamental român nu a enunțat o posibilă suspendare a importurilor sau tranzitului de cereale din Ucraina, în ciuda cererilor repetate ale unora dintre fermierii români.
Culmea este ca aceste cereale nu apartin statului Ucraina ci unor magnati – sa nu spun oligarhi – locali.
Din ce am mai citit, mari suprafete agricole din Ucraina apartin unor corporatii din alte tari. Chiar si din SUA. De la varf!!
Romania nu este o tara de tranzit. Toate cerealele din Ucraina care ajung la noi raman in tara. Daca vor tranzit aleg o ruta prin o tara membra Shenghen, ca doar nu or fi prosti sa stea cu zilele la coada in vamile romanesti.
Iar daca vrem sa ne protejam, nu avem decat sa le impunem o taxa de vreo 100 de euro pe tona de cereale care intra in tara, iar la iesirea din tara sa le restituim suma respectiva. Cam aceasta e diferenta de pret intre cerealele din UE (inclusiv Romania) si cele din Ucraina.