spot_img
spot_img
spot_img

Ungaria interzice importurile pentru zeci de produse agroalimentare din Ucraina

Este vorba despre făină, miere, vin, pâine, carne şi legume.

Articole similare

Ungaria anunţase deja o interdicţie asupra importurilor de cereale ucrainene, pe motiv că destabilizează piaţa naţională. Acum, a extins această măsură la zeci de produse agroalimentare începând de miercuri, relatează AFP. 

Potrivit unui decret publicat în Jurnalul Oficial, nu mai pot fi vândute pe teritoriul ungar, pe lângă cereale şi produse oleaginoase, nici făină, miere, vin, pâine, carne şi legume provenind din Ucraina. Aceste restricţii vor rămâne în vigoare până la 30 iunie.

Guvernul premierului Viktor Orbán a decis sâmbătă să interzică importul de cereale ucrainene, după exemplul Poloniei, cu scopul de a-şi proteja agricultorii. Această decizie a fost considerată inacceptabilă de Comisia Europeană. 

Uniunea Europeană a suspendat în mai 2022, pentru un an, taxele vamale pentru toate produsele importate din Ucraina. UE se organizase pentru a-i permite acesteia să-şi exporte stocurile de cereale după închiderea căilor maritime prin Marea Neagră.

Dar, în locul unui simplu tranzit, statele europene vecine au constatat că pe teritoriul lor se acumulează porumb, grâu şi floarea soarelui din Ucraina din cauza unor probleme logistice, ceea ce a făcut să scadă preţurile la produsele locale, notează AFP.

„De fapt, o proporţie importantă din produse nu ajung în ţări terţe, ci sunt vândute la tarife scăzute în cadrul Uniunii Europene”, subliniază decretul ungar. „Acest avantaj competitiv provoacă grave perturbări pe piaţa internă”.

Ungaria autorizează în continuare tranzitul cerealelor ucrainene, dar proceduri foarte stricte vor fi instituite la posturile de frontieră. Statul maghiar va asigura o monitorizare electronică în timpul traversării teritoriului.

În caz de infracţiune, vor putea fi impuse amenzi, care ar putea ajunge la valoarea întregii încărcături. 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole