Se dă startul celei de-a doua etape de înscrieri a persoanelor fizice în Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023. „Undeva în jurul datei de 15 mai va începe înscrierea persoanelor fizice în program. Înscrierea în etapa a doua a persoanelor fizice se va face într-un termen de trei zile lucrătoare pentru fiecare regiune de dezvoltare a ţării, asta înseamnă 24 de zile lucrătoare. Pentru a nu supraaglomera serverele şi a nu avea probleme cu aplicaţia am decis să facem lansare pentru persoane fizice pe cele opt regiuni de dezvoltare ale României”, a spus Laurenţiu Neculaescu, preşedintele Administrației Fondului de Mediu (AFM).
Fiecare regiune va avea trei zile lucrătoare în care oamenii se pot înscrie în aplicaţie.
„Acest calendar va fi public şi va fi pus pe siteul AFM, astfel încât fiecare cetăţean să ştie când este perioada aferentă regiunii din care face parte, să poată să aibă documentele valide la momentul înscrierii, să scoată certificatul fiscal de impozite şi taxe locale, cel de la ANAF, cartea funciară şi buletinul.
Imediat după ce va porni sesiunea pentru validarea instalatorilor vom face public şi calendarul pentru persoanele fizice. După înscriere, e un termen de 90 de zile în care persoanele fizice trebuie să ia legătura cu instalatorii, cei validaţi pe lista pe care o vom publica la nivel naţional. Unii se pot duce să instaleze şi în altă regiune, nu avem o problemă cu asta” a mai spus preşedintele AFM.
Ce este Casa Verde Fotovoltaice?
Început în 2019, Casa Verde Fotovoltaice este programul prin care statul subvenționează achiziția și montarea de panouri fotovoltaice pe case. Un program care a dat mai multe speranțe și mai puțini bani și energie. Clasica birocrație și incapacitatea cronică a AFM să proceseze într-un timp rezonabil numeroasele cereri depuse de doritori.
De exemplu, programul din 2021 s-a derulat, de fapt, abia în 2022. Aprobarea dosarelor s-a făcut greoi și cu țârâita și încă se mai face acum, în 2023. Acum, autoritățile promit că va fi mai bine. Totuși, la ceva sunt bune autoritățile: la promis că data viitoare vor face mai bine.
În condițiile climatice românești, un sistem de panouri fotovoltaice de 3kW generează în medie în jur de 4.000 kWh de energie electrică pe an.