spot_img
spot_img
spot_img

Se schimbă comunicarea dintre bănci și ANAF în situația popririlor

ANAF va elimina prevederile referitoare la Convenția-cadru cu băncile.

Articole similare

Instituțiile de credit comunică informațiile cu privire la sumele pe care le pot plăti după primirea adresei de înființare a popririi, precum și ori de câte ori sunt încasate sume în conturile deschise de debitori, doar în baza Convenției-cadru de aderare încheiată între bănci și ANAF. Așa este legea acum, dar se pare că există o problemă.

Până la data de 31 martie 2023, singura instituție de credit care a încheiat cu ANAF Convenția-cadru este Banca Comercială Română. În baza acesteia, BCR comunică, zilnic, sumele ce pot fi plătite ca urmare a popririi înființate.

ANAF va elimina prevederile referitoare la Convenția-cadru, conform unui proiect de ordin al Fiscului.

„Se impune această modificare, ținând cont de faptul că s-au constatat situații în care băncile au procedat simultan la virarea sumelor din conturile debitorilor, întrucât nu aveau cunoștință că și celelalte bănci unde debitorul avea conturi deschise au virat sumele indisponibilizate, ceea ce a condus la nemulțumiri din partea debitorilor”, anunță ANAF.

Urmare acestor modificări, băncile vor fi obligate să comunice după înfiintarea popririi, precum și ori de câte ori sunt încasate sume în conturile deschise de debitori, informații cu privire la sumele pe care le pot plăti. Astfel, debitorilor nu le vor fi afectate disponibilitățile bănești, iar organele fiscale nu vor fi puse în situația de a restitui sumele încasate în plus.

Dacă va publicat în Monitorul Oficial, regula va intra în vigoare de la 1 octombrie 2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole