Cel care a fost adesea prezentat ca fiind nașul inteligenței artificiale a părăsit Google. El a invocat preocupările legate de fluxul de dezinformare, de posibilitatea ca inteligența artificială să distrugă piața muncii și de „riscul existențial” pe care îl reprezintă crearea unei adevărate inteligențe digitale, notează The Guardian.
Dr. Geoffrey Hinton este psiholog. Împreună cu doi dintre studenții săi de la Universitatea din Toronto, a construit o rețea neuronală în 2012, a demisionat de la Google în această săptămână, după cum a relatat pentru prima dată New York Times.
Hinton, în vârstă de 75 de ani, a declarat că a demisionat pentru a vorbi liber despre pericolele inteligenței artificiale.
El a spus că regretă contribuția sa la acest domeniu. Hinton a fost adus de Google în urmă cu un deceniu pentru a ajuta la dezvoltarea tehnologiei de inteligență artificială a companiei. Abordarea pe care a inițiat-o a deschis calea pentru sistemele actuale, cum ar fi ChatGPT.
El a declarat pentru New York Times că, până anul trecut, credea că Google a fost un „administrator adecvat” al tehnologiei. Dar acest lucru s-a schimbat odată ce Microsoft a început să încorporeze un chatbot în motorul său de căutare Bing, iar compania a început să fie îngrijorată de riscul pentru afacerea sa de căutare.
Unele dintre pericolele chatbot-urilor cu inteligență artificială sunt „destul de înfricoșătoare”, a declarat el pentru BBC. Hinton a avertizat că acestea ar putea deveni mai inteligente decât oamenii și ar putea fi exploatate de „actori răi”. „Este capabil să producă automat o mulțime de text, astfel încât puteți obține o mulțime de spamboți foarte eficienți. Le va permite liderilor autoritari să își manipuleze electoratul, lucruri de genul acesta”.
Hinton este îngrijorat și de „riscul existențial de ceea ce se va întâmpla când aceste lucruri vor deveni mai inteligente decât noi”.
„Am ajuns la concluzia că tipul de inteligență pe care îl dezvoltăm este foarte diferit de inteligența pe care o avem”, a spus el. „Așadar, este ca și cum ai avea 10.000 de oameni și, de fiecare dată când o persoană află ceva, toată lumea știe automat. Și așa se face că aceste chatbots pot ști mult mai multe decât o singură persoană”.
Preocuparea lui Hinton pe termen scurt este ceva ce a devenit deja o realitate – oamenii nu vor mai putea discerne ce este adevărat cu fotografiile, videoclipurile și textele generate de IA care inundă internetul.
Actualizările recente ale generatoarelor de imagini, precum Midjourney, înseamnă că oamenii pot produce acum imagini foto-realiste – o astfel de imagine a Papei Francisc într-un palton Balenciaga a devenit virală în martie.
De asemenea, Hinton s-a arătat îngrijorat de faptul că IA va înlocui în cele din urmă locuri de muncă precum asistenții juridici, asistenții personali și alte „munci de corvoadă”, și potențial mai multe în viitor.
Inteligenta artificiala va avea un cuvant greu de spus in viitoarele campanii electorale.
Ne vom distra!
Sa vezi ce ne vom distra dupa alegeri…