spot_img
spot_img
spot_img

România, campioană în UE la reducerea consumului de energie

România a făcut economii de gaze peste media UE.

Articole similare

România a fost unul dintre cele trei state UE care au reușit să-și reducă cererea lunară de energie electrică cu 10% iarna trecută. Și-a atins în acest fel obiectivul european, arată un raport al think tank-ului dedicat energiei, Ember.

Potrivit specialiștilor, sistemul energetic european a trecut cu bine peste o iarnă agitată datorită cererii reduse, combinată cu o producție record de energie regenerabilă.

Totuși, doar România, Slovacia și Grecia și-au atins sau au depășit obiectivul de reducere a cererii lunare de energie electrică cu 10%. România are, de asemenea, cea mai mare reducere a consumului în orele de varf din UE (15%).

Raportul mai arată că acea „revenire” a cărbunelui de care s-a tot vorbit nu s-a materializat niciodată.

Energia electrică produsă pe bază de cărbune în UE a scăzut față de iarna precedentă.

„Uitându-ne la segmentele de consum, cea mai mare reducere procentuală a consumului a fost a consumatorilor casnici. Asta demonstrează eforturile pe care cetățenii le-au depus pentru reducerea consumului propriu, atât prin utilizarea mai responsabilă a energiei, cât și prin investiții de diferite dimensiuni pentru schimbarea becurilor, a electrocasnicelor, dar și a instalării panourilor fotovoltaice pentru autoconsum. Reducerea consumului casnic a contribuit decisiv și la atingerea țintei pentru consumul din orele de vârf de sarcină. Este important de amintit că prețurile pentru consumatorii casnici au fost în mare parte plafonate, deci nu acesta a fost principalul motiv pentru micșorarea consumului. Reducerea a reprezentat mai probabil o reacție defensivă a populației față de multiplele schimbări de reglementare și incertitudinea pe care acestea le-au creat”, susțin specialiștii.

România, economii de gaze peste media UE.

La sfârșitul lunii martie, ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunța că România a realizat, în perioada august 2022 – ianuarie 2023, economii voluntare de gaze de 21,2%. Peste media realizată la nivelul UE de 19%.

„Statele-membre au ajuns la un acord politic privind propunerea de prelungire a aplicabilității Regulamentului Consiliului pentru acțiuni coordonate de reducere voluntară a consumului de gaze naturale, adoptat la data de 26 iulie 2022. Extinderea perioadei de aplicare a acestui regulament (măsurile de reducere a consumului de gaze naturale expiră la 31 martie 2023) a fost propusă de Comisia Europeană pentru a asigura volumele necesare de gaz natural pentru îndeplinirea obligaţiilor de înmagazinare (90% până la 31 octombrie 2023) pentru iarna 2023-2024, la preţuri rezonabile. În contextul implementării regulamentului actual, în perioada august 2022-ianuarie 2023 România a realizat economii voluntare de gaze de 21,2%, peste media realizată la nivelul UE, de 19%”, a scris Virgil Popescu pe pagina sa de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole