spot_img
spot_img
spot_img

Péter Szijjártó, schimb dur de replici cu ministrul german de externe din cauza OTP Bank

Péter Szijjártó și Annalena Baerbock s-au certat la întâlnirea miniștrilor de externe ai UE.

Articole similare

OTP Bank a fost subiectul unui schimb aprins de replici la Bruxelles. Potrivit martorilor oculari, tonul a fost civilizat, dar a avut loc o dispută aprinsă în legătură cu blocarea de către Ungaria a sprijinului pentru Ucraina, scrie Nepszava.

Péter Szijjártó și Annalena Baerbock s-au certat la întâlnirea miniștrilor de externe ai UE, la Bruxelles din cauza băncii ungare OTP, relatează ziarul Politico.

Cazul băncii ungare a intrat în prim-plan după ce Guvernul Orbán a susţinut că nu va aproba acordarea de ajutoare militare suplimentare Ucrainei până când Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției (NAZK) ucraineană nu va scoate OTP de pe lista sponsorilor de război.

OTP Rusia – acuzată că oferă împrumuturi militarilor ruși

NAZK a înscris banca ungară pe această listă invocând faptul că OTP este încă prezentă în Rusia și oferă condiții preferențiale de împrumut – inclusiv posibilitatea amânării rambursărilor – chiar şi pentru soldații ruși care au fost chemați la război sau soldaţilor cu contract individual.

Sucursalele băncii de acolo invocă și legea rusă marcată cu 377-FZ, care se referă și la soldații care participă la „operațiuni militare speciale” (război), iar legea menționează și teritoriile separatiste, respectiv „Republica Populară Donețk și Lugansk”.

Managementul băncii sprijină Ucraina, susține ministrul de externe maghiar

După ce Péter Szijjártó a reiterat poziţia Ungariei la şedinţa care s-a desfăşurat cu uşile închise, ministrul german de externe Annalena Baerbock, a avut o replică către omologul său ungar. Potrivit diplomaţilor, oficialul german a pus sub semnul întrebării rapoartele despre OTP cu privire la motivul pentru care banca ungară oferă reduceri la plata împrumuturilor soldaților ruși care participă la război, pe lângă faptul că a invocat o lege care recunoaște legal republicile separatiste din estul Ucrainei.

Péter Szijjártó a respins acuzaţiile şi a repetat comunicatul anterioar al OTP, în care banca a calificat rapoartele drept incorecte. El a susținut, de asemenea, că managementul băncii sprijină în mod deschis Ucraina.
După întâlnire, Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă și de securitate, a promis că se vor depune în continuare eforturi pentru depăşirea neînţelegerilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole