spot_img
spot_img
spot_img

Ungaria se pregătește să reducă puternic dobânzile

Ungaria are cel mai ridicat nivel al inflaţiei din UE.

Articole similare

Inflaţia în Ungaria va încetini la o singură cifră până la finalul anului, de la 24% în aprilie. Acest lucru va permite Băncii Centrale să reducă semnificativ dobânzile până în primăvara anului viitor, a afirmat ministrul Dezvoltării Economice, Nagy Márton, într-un interviu acordat site-ului vg.hu, transmite Reuters.

Plafonarea dobânzilor la creditele ipotecare ale gospodăriilor şi a dobânzilor la creditele acordate micilor companii va putea fi retrasă numai când dobânda de referinţă va scădea la o singură cifră, a declarat Nagy.

Acesta a adăugat: „Atingerea unui nivel al inflaţiei de o singură cifră până la finalul anului ar putea însemna că dobânda de referinţă ar putea ajunge de asemenea la o singură cifră până în primăvara lui 2024. Problema într-adevăr dificilă va fi să reducem inflaţia sub 5%, deoarece nu va fi uşoară scăderea aşteptărilor inflaţioniste, existând şi alţi factori care fac dificilă atingerea acestui obiectiv”.

Luna trecută, Banca Centrală din Ungaria a redus dobânda la depozitele overnight de la 18% la 17% şi a indicat că sunt posibile noi reduceri „graduale” în urma încetinirii inflaţiei, fiind prima care demarează o astfel de relaxare a politicii monetare în Europa.

Anterior, Banca Centrală a Ungariei s-a confruntat cu presiuni din partea Guvernului pentru a reduce costul creditelor, din cauza efectelor asupra economiei, care stagnează anul acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole