spot_img
spot_img
spot_img

Câtă „avere” are România?

BNR: analiza averii pe cap de locuitor arată o polarizare puternică, alimentând neîncrederea românilor în instituții și tensiunile sociale.

Articole similare

Avuția națională a României este de circa 637 miliarde de euro. A crescut de 2,6 ori în ultimii 20 de ani, se arată în Raportul BNR privind stabilitatea. Averea populației era de 247 mld. euro, adică aproape 40% din „averea întregii țări”.

Conform analizelor Băncii Mondiale, capitalul uman este cea mai importantă componentă a avuției naționale. Este un motor esențial al creșterii economice durabile și reducerii sărăciei. Acesta reprezintă, în medie, aproximativ două treimi din avuția totală la nivel global. În cazul României, estimările Băncii Mondiale indică o proporție de circa 63 la sută a avuției umane în totalul avuției naționale.

Recensământul a arătat că suntem vulnerabili.

Datele provizorii ale Recensământului Populației și Locuințelor din anul 2021 arată că vulnerabilitățile la adresa capitalului uman din România s-au accentuat. Populația rezidentă își continuă tendința descendentă. Fenomenul de îmbătrânire demografică se adâncește. Indicele de îmbătrânire demografică se depreciază, iar nivelul de educație a populației clasează România pe ultimul loc la nivel european.

Analiza avuției naționale pe locuitor pune în evidență un nivel relativ redus și o polarizare puternică în România, alimentând neîncrederea populației în instituțiile publice și tensiunile sociale.

Avuția națională pe locuitor înregistra în anul 2019 un nivel de 32,7 mii euro în România, în creștere de 2,9 ori, respectiv cu 21,4 mii euro, față de anul 2003, situându-se sub media UE27 (de 3,1 ori mai mare) și plasându-se doar înaintea Bulgariei (28,3 mii euro pe locuitor) și a Greciei (21,2 mii euro pe locuitor).

Studiul consideră importante politicile industriale, demografice și de îmbunătățire a educației populației, acestea având un impact favorabil asupra componentelor avuției.

În acest sens, Banca Națională a României are în vedere demararea unor proiecte de educație financiară și în sfera companiilor nefinanciare, precum și creșterea gradului de pregătire profesională a salariaților din bănci.

Conform legislației europene, avuția națională este definită drept „situația contabilă a valorii activelor deținute economic și a pasivelor neachitate ale unei unități instituționale sau ale unui grup de unități”.

Avuția națională este compusă, în mod tradițional, din active nefinanciare și financiare. În cadrul activelor nefinanciare sunt incluse activele fixe, stocurile, obiectele de inventar și activele nerezultate din procesul de producție, cum ar fi resursele naturale, în timp ce categoria activelor financiare este compusă din aur monetar și DST, numerar și depozite, titluri de natura datoriei, credite, participații și unități ale fondurilor de investiții, sisteme de asigurări, de pensii și scheme de garanții, instrumente financiare derivate, precum și alte conturi de primit/plătit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole