spot_img
spot_img
spot_img

Mii de controale ANAF în toată România

Peste 3.000 de controale fiscale și peste 1.900 de controale antifraudă au fost făcute de inspectorii ANAF în luna iunie 2023.

Articole similare

Luna trecută, inspectorii ANAF au făcut 3.275 de controale fiscale (inspecții fiscale și verificări documentare) fiind stabilite obligații fiscale suplimentare prin decizii de impunere de aproape 989 milioane lei și diminuată pierderea fiscală înregistrată de contribuabili cu suma de aproape 1,3 miliarde lei.

De asemenea, au fost făcute 1.924 controale antifraudă cu implicații fiscale cuantificate în valoare de 2,6 miliarde lei, din care suma de 2,5 miliarde lei în cadrul acțiunilor derulate în domeniul energiei electrice.
În cadrul acțiunilor de control operativ au fost aplicate amenzi în valoare de peste 9,4 milioane lei, a anunțat într-un comunicat Ministerul Finanțelor.

Acțiuni pentru creșterea colectării veniturilor

În prezent, strategia ANAF în privința controalelor fiscale are ca scop încurajarea creșterii conformării voluntare la declarare a contribuabililor și prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

Pentru a armoniza „procedurile de control fiscal cu tendințele internaționale potrivit cărora activitatea de control fiscal devine ultima pârghie a administrației fiscale pentru realizarea conformării la declarare, ANAF a adoptat abordarea adaptată și progresivă a formelor și acțiunilor de control fiscal”, conform MF.

Astfel, în prezent ANAF desfășoară în prezent două tipuri de acțiuni care presupun interacțiunea de la distanță cu contribuabilul:
– emiterea Notificării de conformare, care reprezintă un document prin care organul de inspecţie fiscală transmite contribuabililor/plătitorilor prezumtivi a fi selectaţi pentru efectuarea inspecției fiscale riscurile fiscale identificate, în scopul reanalizării situației fiscale și îndeplinirii obligațiilor fiscale conform prevederilor legale, ori a clarifica riscurile fiscale notificate, după caz;
– efectuarea de acțiuni de verificare documentară, care constau în realizarea unei analize de coerenţă a situaţiei fiscale a contribuabilului/plătitorului, pe baza documentelor existente la dosarul fiscal al contribuabilului/plătitorului, precum şi pe baza oricăror informaţii şi documente transmise de terţi sau deţinute de organul fiscal, care au relevanţă pentru determinarea situaţiei fiscale.

2 COMENTARII

  1. Bună seara măcar de ar face controale unde trebuie cunosc o persoana care este și primar care a falsificat contract de pământ și mă întreb de unde are banii sa facă casă fiul lui cu banii publici ca nu se poate face alfel

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole