spot_img
spot_img
spot_img

A început procesul lui Viktor Orbán pentru declarațiile de la Băile Tușnad din 2022

Premierul maghiar a fost citat oficial într-un proces ce vizează declarațiile făcute la Băile Tușnad în urmă cu un an.

Articole similare

Ambasadorul Ungariei la București refuză să-i înmâneze premierului Viktor Orbán o citație emisă de Curtea de Apel Iași. Este vorba despre un proces ce vizează declarații discriminatorii făcute de acesta la Băile Tușnad, în 2022.

Litigiul a pornit de la o cerere a deputatului PNL, Alexandru Muraru.

Acesta a solicitat în instanță anularea Hotărârii 683/2022 a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, care a decis că premierul ungar nu poate fi sancționat administrativ în România pentru că se bucură de imunitate jurisdicțională.

Anul trecut, după discursul lui Viktor Orbán de la Băile Tușnad, Alexandru Muraru s-a adresat CNCD. El a solicitat „sancționarea declarațiilor cu caracter rasist și xenofob, care au atentat la demnitatea persoanei”.

Muraru a subliniat în cererea sa faptul că, pe data de 23 iulie 2022, Viktor Orbán se afla în România în cadrul unui eveniment privat, în afara activității sale de prim-ministru al Ungariei.

Pe 20 martie 2023, Alexandru Muraru a dat în judecată CNCD și pe Viktor Orbán în contencios administrativ și fiscal. Procesul propriu-zis a început pe 8 iunie 2023, cu o amânare. Următorul termen este stabilit pentru 18 septembrie 2023.

Judecătorii de la Curtea de Apel Iași i-au transmis o citație lui Viktor Orbán.

Citația, tradusă în limba maghiară, ar fi trebuit transmisă prin intermediul ambasadorului Ungariei la București. Potrivit datelor din dosar, consultate de FANATIK, acesta a refuzat să transmită citația. Ambasadorul a invocat un argument bizar: nu a putut identifica persoana în cauză.

„Domnul ambasador a arătat că nu a transmis pârâtului Orban Viktor actele de procedură, respectiv citația și cererea de chemare în judecată, invocând faptul că nu a putut fi identificată persoana respectivă și nu ar fi aplicabil regulamentul UE nr 20201784. De asemenea, a invocat Convenția de la Viena din 1963 privind relațiile consulare, care în opinia reclamantului nu este aplicabilă”, se arată în încheierea de ședință.

Precizările ambasadorului Ungariei au venit în scris. Magistrații s-au văzut nevoiți să ia în calcul o altă variantă pentru a face ca citația să ajungă la Orbán. Mai precis, documentul ar putea ajunge la premierul ungar prin intermediul MAE.

Ambasada Ungariei nu este parte din dosar, așa că nu poate fi obligată să transmită citația.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole