Câteva zeci de cereri de validare poprire pe adresa unor clienți Revolut Bank au fost înregistrate în ultimele săptămâni pe rolul instanțelor din România. Cele mai multe sunt formulate de executori judecătorești, la cererea unor bănci comerciale care au acordat credite neperformante iar acum încearcă să-și recupereze banii.
Până recent, aplicația financiară nu avea în spate nicio instituție bancară. Așa a apărut ideea că economiile românilor, dar și operațiunile făcute de aceștia, pot fi controlate mai greu. De asemenea, accesul executorilor și chiar a instituțiilor statului la conturile companiei a fost pus sub semnul întrebării.
Lucrurile s-au schimbat destul de mult după ce Revolut a devenit, oficial, bancă. În acest moment, Revolut Bank UAB operează din Lituania, pe baza unei licențe bancare de funcționare primite de la BNR.
Revolut va avea sucursală și în România.
Gigantul fintech britanic a anunțat, că de anul viitor va deschide o sucursală și în România. Aici are deja peste 3 milioane de clienți.
În prezent, pentru operațiunile în lei, compania lucrează cu Libra Bank, instituție care furnizează conturi tehnice cu IBAN local, astfel încât plățile să poată fi efectuate prin sisteme de plată autohtone. Clienții rămân înrolați la Revolut Bank UAB, entitate care are control asupra conturilor și are dreptul să înființeze popriri la cererea instituțiilor din România.
La începutul acestui an, instanțele din România a stabilit că între clienții Revolut și Libra Internet Bank nu există raporturi juridice. Astfel, solicitările cu privire la validarea de popriri prin intermediul Libra Bank au fost respinse de judecători.
În acest context, executorii încearcă acum să „sară din schemă” Libra Bank și să treacă direct la solicitarea instituirii de popriri pe conturile Revolut Bank UAB, introducând în cauză sucursala București a companiei britanice.
Societatea Revolut Londra Sucursala București a fost înființată în martie 2022. Are ca obiect de activitate „servicii privind tehnologia informației”. Administratorul societății este cetățeanul bengalez Anshuman Bajoria, care este director de strategie și operațiuni. Din 2021, a devenit unul dintre cei 24 de parteneri ai companiei în toată lumea. Firma cu sediul în București nu și-a făcut publice datele pentru anul 2022. Potrivit Gabrielei Simion, general manager sucursala Revolut Bank România și Italia, banca are deja 10 sucursale locale în Europa.
ANAF: „E o legendă că banii de pe Revolut nu pot fi urmăriți.”
În primăvara acestui an, Lucian Heiuș, fostul șef ANAF, avertiza că toate operațiunile prin conturi Revolut pot fi monitorizate, în cazul în care există suspiciuni de fraudă sau evaziune fiscală.
„Revolut este o bancă și trebuie să se supună regulilor bancare. Orice informație pe care o solicităm ne este pusă la dispoziție. Este o legendă care spune că dacă ai banii pe carduri emise de Revolut nu poți să fii urmărit de către ANAF sau că ele nu intră în sistemul general de plăți. Cardurile pot fi monitorizare atunci când există riscul de fraudă sau evaziune fiscală. Colaborăm foarte bine cu Revolut Bank. Nu avem nicio problemă pe schimbul de informație cu această companie”, a declarat Lucian Heiuș, în aprilie 2023.