spot_img
spot_img
spot_img

SUA limitează vizele pentru cetățenii maghiari

Sunt afectați și românii cu cetățenie maghiară.

Articole similare

Statele Unite au impus restricţii pentru deţinătorii de paşapoarte ungare în cadrul Programului Visa Waiver, informează Reuters. Măsura este fără precedent. Ea vine ca răspuns la preocupările legate de securitate, spun oficialii de Washington. Sunt vizate documentele de călătorie emise între 2011 și 2020, notează POLITICO.

Ungaria este singura țară din cele 40 care participă la programul Visa Waiver vizată de decizia luată de SUA.

Programul Visa Waiver permite cetățenilor din țările participante să călătorească în SUA în scop turistic sau de afaceri pentru o perioadă de până la 90 de zile fără viză.

Ambasada SUA la Budapesta a anunţat că perioada de valabilitate oferită cetăţenilor din Ungaria în cadrul Sistemului electronic de autorizare a călătoriilor (ESTA) va fi redusă, cu efect imediat, de la doi ani la un an. Vor fi permise doar vizitele unice, nu şi cele multiple. Astfel, cetățenii ungari au dreptul la o singură intrare pe pâmânt american.

„Măsuri unice” pentru Ungaria

Un înalt oficial guvernamental american a declarat că modificările nu se aplică niciunuia dintre ceilalţi 39 de participanţi la Programul Visa Waiver. Sunt „unice pentru Ungaria”.

„Există o problemă sistemică, şi anume că sute de mii de paşapoarte au fost emise între 2011 şi 2020 fără a exista cerinţe de verificare a identităţii”, a declarat oficialul american.

Ungaria a acordat cetăţenie unui număr de aproximativ un milion de persoane între 2011 şi 2020. Mulți sunt etnici maghiari care locuiesc în statele vecine, „fără să existe măsuri de securitate adecvate”, a precizat ambasada americană.

Tensiuni între Budapesta și Washintgon

Relaţiile dintre cele două guverne sunt tensionate după ce Budapesta a amânat votul din parlament pentru aderarea Suediei la NATO şi de restricţiile drepturilor LGBTQ impuse de guvernul naţionalist al premierului Viktor Orban.

Întrebat dacă măsura este legată de alte probleme care au provocat fricţiuni între cele două guverne, oficialul american a spus: „Statele Unite sunt foarte atente la alegerile Ungariei”. El a adăugat că măsura nu trebuie interpretată ca un mesaj având legătură cu alte subiecte sensibile din relaţiile bilaterale.

Oficialul a subliniat că vulnerabilităţile de securitate din Ungaria au fost identificate cu mult înainte de invazia Rusiei în Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole