spot_img
spot_img
spot_img

Antal Árpád contrează dur reforma propusă de Marcel Ciolacu

Antal Árpád: „O atacăm la CCR! Este imposibil să te încadrezi!”

Articole similare

Primarul municipiului Sf. Gheorghe, Antal Árpád, susține că Guvernul a pornit cu stângul în ceea ce privește ordonanța privind reducerea cheltuielilor bugetare. Un proiect fără o consultare cu autoritățile locale și județene și cu propuneri nerealizabile și neconstituționale. Antal Árpád spune că OUG va fi atacată la CCR.

„Eu cred că s-a pornit cu stângul în ceea ce privește această ordonanță privind reducerea cheltuielilor bugetare și o spun foarte sincer și foarte direct. Fără o consultare cu autoritățile locale și județene, Guvernul a venit cu niște propuneri care nu sunt realizabile. Probabil sunt și neconstituționale, dar multe din aceste propuneri nu pot fi puse în practică.

Dacă un Guvern este serios, atunci invita autoritățile locale și județene la masă și spunea, ‘uitați, avem o problemă, nu ne încadrăm în deficitul bugetar’, și noi suntem oameni responsabili, înțelegem acest lucru și atunci împreună putem găsi soluții”, a spus Antal Árpád.

Antal Árpád: Nu e corect să luăm bani de la IMM-uri și de la autoritățile locale.

El crede că în momentul în care sunt probleme bugetare, atunci trebuie, prima dată, Guvernul central și întreprinderile mari, multinaționalele, să strângă cureaua. Nu IMM-urile și autoritățile locale.

„Pentru că nu este correct ca, într-o situație de criză, să mergem și să luăm bani de la IMM-uri și de la autoritățile locale. De aceea, noi, cei de la UDMR am propus să instituim o taxă de solidaritate pentru firmele foarte mari, pe o perioadă limitată, să strângem cureaua atât la nivel central și local și să gândim, împreună, acest lucru. Pentru că dacă cei de la București încearcă să ne impună anumite măsuri, acelea nu vor funcționa”, a precizat primarul din Sf. Gheorghe.

Antal Árpád spune că îți dorește să trăiască într-o țară în care un copil, fie că se naște în cel mai mic sat din Țara Moților din județul Alba, în cel mai mic sat din Secuime, din județul Covasna, sau în sectorul 1 din București, să aibă aceleași șanse de aceeași servicii publice de calitate. Lucru care nu se întâmplă astăzi.

„Dacă noi gândim ca niște contabili și vedem doar cifrele și nu vedem oamenii din spatele cifrelor, atunci România va ajunge să aibă niște metropole foarte bogate, iar între aceste centre urbane să fie deșert. Nu cred că ne dorim acest lucru, Trebuie să gândim ca niște oameni responsabili de soarta cetățenilor, nu ca niște contabili. Dacă ucidem identitățile locale și distrugem identitățile regionale, atunci această țară nu va performa niciodată”, a afirmat el.

O să fie atacată la CCR?

Întrebat dacă ordonanța va fi atacată la CCR, primarul din Sf. Gheorghe răspuns că nu vrea să închidă instituții de cultură, să omoare cultura sau sportul de masă. „Dacă va apărea această ordonanță o vom ataca noi, este imposibil să te încadrezi în 7,5% dacă îți pasă de oameni, de cultură, de sport”, a conchis primarul din Sf. Gheorghe.

Nu se poate vorbi într-un an preelectoral despre reforma administrativă.

Antal Árpád consideră că într-un an preelectoral sau electoral nu se poate vorbi despre o reformă a statului. Pentru reforma administrației publice este nevoie de o modificare a Constituției. Aceasta nu poate avea loc în această perioadă. Primarul din Sf. Gheorghe a declarat că România poate sta fără o reformă administrativ-teritorială foarte mulți ani, așa cum am stat de 30 de ani. Dar acest lucru presupune pierderi foarte importante.

El a precizat că o reformă administrativă este în interesul cetățeanului. Cetățenii trebuie să aibă acces la servicii publice de calitate, dar situația din prezent nu poate oferi acest lucru.

„Scopul dezvoltării regionale este ca discrepanțele economice dintre regiuni să scadă. Iar în interiorul regiunilor, între județele bogate și sărace, aceste discrepanțe să scadă. În 1997 a fost adoptată Charta Verde a dezvoltării regionale din România, au trecut 26 de ani de atunci. Pe baza acelor studii s-au format regiunile de dezvoltare. Dacă facem acum o analiză vom vedea, din nefericire, că diferențele dintre regiunile bogate și cele sărace au crescut. În interiorul regiunilor diferențele dintre județele bogate și cele sărace au crescut, de asemenea. Este evident că forma actualelor regiuni nu este în forma care ar trebui să fie, și anume aceea de a dispărea aceste diferențe economice”, a mai subliniat Antal Árpád.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole