Ungaria va iniţia prelungirea de către Uniunea Europeană a interdicţiei la importul de cereale ucrainene. Aceasta expiră pe 15 septembrie, a anunţat, la Budapesta, ministrul coordonator al Administraţiei premierului Ungariei.
În cadrul unui briefing al guvernului, Gergely Gulyás a precizat: „în cazul în care se va primi un răspuns negativ, Ungaria va introduce aceleaşi măsuri la nivel naţional care au fost adoptate alături de Bulgaria, Polonia, România şi Slovacia, înainte de interdicţia adoptată de UE”.
Oficialul ungar şi-a exprimat încrederea că se va reuşi găsirea unei soluţii la nivel european, deoarece „distrugerea exclusiv a agriculturii din ţările vecine cu Ucraina nu reprezintă solidaritate europeană”.
Europa a creat culoare de solidaritate pentru importul de cereale.
Gergely Gulyás a amintit că, după ce, din cauza războiului, a devenit imposibil transportul pe mare, Europa a creat culoare de solidaritate pentru importul de cereale.
Rezultatul a fost că, în comparaţie cu cele 40-50 de mii de tone de cereale şi plante oleaginoase importate înainte de război, această cantitate a fost de 2,5 milioane de tone în 2022 şi de 250 de mii de tone lunar, în 2023. Problema este că respectivele reglementări nu au obligat la solidaritate toate statele membre ale UE, ci numai cele vecine cu Ucraina.
Acesta a fost motivul pentru care Ungaria a decis, împreună cu Bulgaria, Polonia, România şi Slovacia, să îşi închidă graniţele pentru importul de cereale ucrainene. După adoptarea acestei decizii, în cadrul negocierilor purtate cu Uniunea Europeană, executivul de la Bruxelles a recunoscut justeţea respectivei măsuri şi a făcut posibilă suspendarea importurilor de cereale din Ucraina – a mai precizat Gergely Gulyás.