Europa a depășit în mod clar SUA în ajutorul promis pentru Ucraina. Angajamentul total al UE este acum aproape de două ori mai mare decât cel american, potrivit Ukraine Support Tracker.
Un motiv principal pentru aceasta este noua „Facilitate pentru Ucraina” a UE. Are o valoare de 50 de miliarde de euro. Dar și alte țări europene și-au sporit sprijinul, cu noi pachete multianuale.
Adăugând statele cu nu sunt membre UE (Marea Britanie, Norvegia, Elveția), diferența față de SUA crește și mai mult. Volumul total promis de donatorii europeni (UE și non-UE) se ridică la 156 de miliarde euro. SUA au donat 70 de miliarde euro.
„Este remarcabil cât de repede a trecut Europa la un program de sprijin permanent, pe mai mulți ani, pentru Ucraina.”
În comparație, SUA sunt acum semnificativ în urmă, nefiind luate noi angajamente semnificative, în ultimele luni. Dublarea ajutorului UE este o schimbare remarcabilă în comparație cu primul an de război, când SUA au dat direcția”, spune Christoph Trebesch, șeful echipei care a creat Ukraine Support Tracker și director al centrului de cercetare de la Institutul Kiel pentru Economie Mondială (IfW Kiel).
Ukraine Support Tracker este o bază de date de sprijin militar, financiar și umanitar pentru Ucraina. Aceasta poate fi consultată în detaliu, pe țări, cu ajutoare acordate și angajate.
Potrivit acestei surse, din 22 februarie 2022, până în 9 iulie 2023, România a trimis echipament militar în valoare de 3 milioane euro. A mai trimis 1.900 de tone de combustibil și 11 ambulanțe complet echipate. Pe lângă acestea, a trimis bunuri din categoria asistență umanitară (echipament medical, medicamente, vaccinuri, alimente).
În 5 aprilie 2023, în cadrul unei reuniuni a NATO, Ministrul de Externe român ar fi anunțat o contribuție în valoare de 830.000 dolari la NATO-Ukraine Comprehensive Assistance Package Trust Fund. În 9 iulie 2023, surse oficiale monitorizate de Ukraine Support Tracker au anunțat că în România va fi creat „un hub regional pentru pregătirea piloților care vor zbura pe avioane F-16”.
Noi (Europa) dam bani, Statele Unite dau bani, dar ucrainenii isi dau viata.
Oare merita?
Daca ai avea o fabrica de armament ai vedea ca merita cu varf si indesat.
Uita-te pe bursele europene sau americani sa vezi ce bine merg firmele de armament.
Crezi ca astia vor sa se termine razboiul??
Eu cred ca ar vinde si la rusi, numai sa fie convinsi ca raboiul continua mult si bine.
Vorba aia, cum a spus un general american: lupatam pana la ultimul ucainean!
Stati sa vedeti cind incep sa prospere si firmele de constructii si fabricile de materiale de constructii.
Ca, dupa ce se indestuleaza industria de armament, urmeeaza reconstructia Ucrainei.