Controalele la frontieră în cadrul spațiului de liberă circulație Schengen pot fi reintroduse doar dacă este absolut necesar, transmit eurodeputații din Comisia pentru Libertăți Civile din PE, care au susținut astfel de propuneri.
Deputații europeni au adoptat un proiect de raport privind reforma Codului Frontierelor Schengen cu 39 de voturi pentru, 13 împotrivă și 12 abțineri. Au autorizat începerea negocierilor cu Consiliul cu 49 de voturi pentru, 14 împotrivă și 0 abțineri. Ca răspuns la controalele tot mai permanente la frontierele din cadrul spațiului Schengen, propunerea urmărește să clarifice normele, să consolideze libera circulație în UE și să introducă soluții specifice pentru amenințările reale.
Restricții temporare de intrare în Schengen
Deputații europeni doresc să asigure un răspuns coerent al UE în cazul unor urgențe de sănătate publică transfrontalieră de mare amploare, permițând restricții temporare la intrarea în spațiul Schengen, dar exceptarea de la acestea a cetățenilor UE, a rezidenților pe termen lung și a solicitanților de azil.
Ca o alternativă la controalele la frontieră, noile reguli ar promova cooperarea polițienească în regiunile de frontieră. În cazul în care, în timpul patrulelor comune, sunt depistați persoane ai țărilor terțe cu statut neregulamentar și există dovezi că au sosit direct dintr-o altă țară din UE, aceste persoane pot fi transferate în țara respectivă. Deputații europeni doresc să excludă mai multe categorii, inclusiv minorii neînsoțiți, din aceste returnări.
În text, deputații europeni propun criterii clare pentru impunerea de controale la frontieră ca răspuns la amenințări grave care pun în pericol funcționarea spațiului Schengen.
Ar trebui să existe un motiv justificat, cum ar fi o amenințare „identificată și imediată” de terorism, cu limite de timp mai stricte pentru controalele la frontieră ca răspuns la amenințări previzibile, până la un maxim de optsprezece luni. În cazul în care amenințarea persistă, ar putea fi autorizate mai multe controale la frontieră printr-o decizie a Consiliului.
Reintroducerea controalelor la frontieră în anumite situații
Propunerile ar permite, de asemenea, reintroducerea controalelor la frontieră în mai multe țări atunci când Comisia primește notificări cu privire la o amenințare deosebit de gravă care afectează simultan majoritatea țărilor, pentru o perioadă de până la doi ani.
În același timp, deputații europeni propun eliminarea din propunere a anumitor concepte legate de migrație. Ei susțin că prevederile privind instrumentalizarea migranților (în cazul în care țările terțe facilitează sau încurajează migranții să treacă pe teritoriul UE cu scopul de a destabiliza țările) ar trebui să fie acoperite de o propunere separată, dedicată, pe care legislatorii UE o discută de asemenea în prezent.
După vot, raportorul Sylvie Guillaume (S&D, Franța) a declarat: „Protejarea spațiului de liberă circulație Schengen și a ceea ce reprezintă acesta pentru 450 de milioane de europeni se află în centrul acestui raport. Negocierile au fost dificile, dar sunt încântată că am reușit să protejăm esența uneia dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene”.