La începutul lunii septembrie, Gazprom și BOTAȘ, compania turcă de gaze, au convenit înființarea unui hub regional de gaze în Turcia. Gazprom ar urma să aducă gazele, iar Turcia să le dea mai departe către partenerii săi, după cum declara Vladimir Putin în urma întâlnirii de la Soci cu omologul său turc. Trei săptămâni mai târziu, OMV Petrom anunță că va aduce gaze din Turcia în România, începând cu 1 octombrie și până în 2025.
Turcia s-a transformat practic într-o superputere pe piața regională a gazelor.
Turcia poate să închidă și să deschidă robinetele în funcție de propriile interese. Exact cum făcea Rusia până acum.
La începutul lunii septembrie a avut loc o întâlnire foarte importantă la Soci. S-au întâlnit Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan. Cei doi lideri au pus la cale mutarea hub-ului de gaze din Rusia în Turcia.
La trei săptămâni după întâlnirea de la Soci, OMV Petrom anunță că a semnat un acord cu BOTAȘ. România va avea gaze din Turcia în perioada 1 octombrie 2023 – 31 martie 2025.
Este vorba de 4 milioane de metri cubi pe zi, aproape 10% din consumul României într-o zi obișnuită de iarnă.
Acordul este cel mai recent dintr-un număr de acorduri privind exportul de gaze prin conducte între Turcia şi ţările vecine. BOTAŞ a încheiat lunile trecute acorduri pentru a trimite gaze către Grecia, Bulgaria şi Ungaria.
„Rusia a fost întotdeauna un furnizor de încredere și responsabil de gaze. Intenționăm să continuăm să oferim economiei turce combustibilul ieftin, foarte eficient și ecologic. Mai mult, suntem pregătiți să exportăm gaze în tranzit prin Turcia către consumatorii din țări terțe, unde partenerii noștri sunt interesați de acest lucru”, a spus Putin, citat de Interfax.
„În acest scop s-a propus crearea unui hub regional de gaze în Turcia. Gazprom a transmis către BOTAȘ un proiect de foaie de parcurs pentru implementarea proiectului. Pe agendă se află înființarea unui grup de lucru comun, precum și coordonarea cadrului legal pentru operațiuni și sistem, pentru licitarea și transferul de gaz achiziționat”, a adăugat Putin.
Putin a prezentat în octombrie 2022 inițiativa de a instala conducte suplimentare de gaz prin Marea Neagră care să lege Rusia și Turcia. Dar și de a crea un hub de gaze la granița UE. Hub-ul ar deveni o alternativă la alte centre, pentru a stabili prețul gazului în Europa.
Uite asa noi platim mai mult, turcii isi iau partea leului, rusii continua sa vanda gaze in Europa.
Dar nu cumparam de la rusi ca e embargo.
Ce gluma proasta!
Asta insemna globalizare!
Stati linistiti!
Si Ucraina functioneaza cu carburanti proveniti din Rusia. Evident, nu direct!
Una peste alta, cei mai castigati sint turcii.
Erdogan chiar a stiut sa profite de razboiul din Ucraina.
Si-a umplut tara de turisti rusi, chiar si de ucaineni.
In plus, sint multi rusi care si-au cumparat proprietati in Turcia.
Cumpara petrol si gaze de la rusi cat incape, iar apoi le vinde mai scump in toata Europa.
Iar Ucainei le vinde armament.
Cred ca nici americanii nu fac un profit mai mare in urma acestui conflict.