spot_img
spot_img
spot_img

Marea Britanie nu mai are arme pentru Ucraina

Valoarea ajutorului financiar însă rămâne aceeași - 2,3 miliarde de lire sterline.

Articole similare

Țările din Occident au mizat mult pe marea contraofensivă ucraineană, însă efectele nu au fost cele așteptate. În SUA se vorbește tot mai apăsat despre sistarea finanțărilor oferite Ucrainei. Marea Britanie anunță că a rămas fără arme.

Stocurile de arme pe care Marea Britanie le-ar putea transfera în Ucraina s-au epuizat. Informația apare în ziarul „The Daily Telegraph”, care citează un reprezentant al comandamentului Forțelor Armate ale Regatului.

„Am livrat (Ucrainei) aproape tot ceea ce ne puteam permite. Tancurile Challenger 2 care au rămas la noi vor fi modernizate la nivelul Challenger 3. Avem nevoie de ele pentru asta. Cu cât dăm mai multe tancuri, cu atât mai puține rămân în posesia noastră”, arată sursa citată. Reprezentantul militar crede că Kievul cu greu poate conta pe noi livrări de tancuri britanice pe lângă cele 14 transferate deja.

„Vom continua să căutăm arme care pot fi transferate în Ucraina. Dar acum ucrainenii au nevoie de sisteme de apărare antiaeriană și obuze de artilerie. Iar noi nu mai avem nici una, nici alta”, a adăugat el.

Potrivit sursei „The Daily Telegraph”, Londra nu renunță la angajamentul său de a oferi 2,3 miliarde de lire sterline (2,8 miliarde de dolari la cursul de schimb) ca ajutor militar Ucrainei în decurs de un an. Dar „acest lucru nu înseamnă transferul de arme britanice de această valoare”.

Tensiuni majore în Marea Britanie

Săptămâna trecută, fostul șef al Departamentului britanic al Apărării Ben Wallace, care și-a părăsit postul pe 31 august, i-a cerut premierului Rishi Sunak să mărească cu 50% valoarea ajutorului militar pentru Kiev. El a arătat că Germania a depășit Marea Britanie în privinţa acestui indicator.

Atât Wallace, cât și actuala conducere a Departamentului britanic al Apărării susțin că contraofensiva ucraineană progresează cu succes, deși încet. Din acest motiv e nevoie de noi provizii de arme.

Volumul ajutorului militar britanic transferat Ucrainei în 2022 s-a ridicat la aproximativ 2,3 miliarde de lire sterline. Londra s-a angajat să aloce cel puțin aceeași sumă și în acest an.

Autoritățile britanice au furnizat, în special, Ucrainei rachete „Storm Shadow” cu rază lungă de acțiune, tancuri „Challenger 2″, obuziere autopropulsate AS90 și sisteme de rachete cu lansare multiplă M270.

Ambasada Rusiei în Marea Britanie a declarat, în repetate rânduri, că furnizarea de noi tipuri de arme către autoritățile de la Kiev demonstrează implicarea deschisă a Marii Britanii în conflictul din Ucraina.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole