spot_img
spot_img
spot_img

Leo Messi cucerește Balonul de Aur 2023

Ceremonia are loc astăzi la Paris.

Articole similare

Astăzi, 30 octombrie, France Football va oferi Balonul de Aur într-o ceremonie care se va desfășura la Theatre du Chatelet din Paris. Prezentatori vor fi Sandy Heribert și Didier Drogba.

Se știe de câteva săptămâni numele câștigătorului. Chiar dacă Erling Haaland a fost eroul sezonului trecut (52 de goluri în 53 de meciuri la Manchester City) în Anglia și Europa, cucerind trei trofee (Premier League-FA Cup-Liga Campionilor) și fiind Gheata de Aur (36 de reușite) și cel mai prolific în Champions (12), jucătorul anului e Leo Messi, anunțat de câteva săptămâni de presa internațională.

Deși nu a avut cea mai bună stagiune la club (21 de goluri și 20 de pase decisive în 41 de partide la PSG, campion al Franței), argentinianul a cucerit titlul mondial pe 18 decembrie 2022. Primul în carieră.

A fost cel mai valoros jucător la turneul final din Qatar – 7 goluri, 3 pase decisive. A fost ales MVP-ul competiției. Messi câștigă astfel al 8-lea său Ballon d’Or în topul all-time. Cu trei mai multe decât următorul clasat, Cristiano Ronaldo.

După o pauză de 17 ani, Messi e primul jucător care ia trofeul pentru titlul mondial.

Italianul Fabio Cannavaro a fost precedentul campion al lumii care a cucerit Balonul de Aur. De atunci, Messi a fost ales în 2010 (Spania a fost numărul 1 la CM), Cristiano în 2014 (Germania) și Luka Modric în 2018 (Franța).

Creat în 1956, Ballon d’Or a fost cucerit doar de șapte campioni mondiali în 67 de ani. Primul a fost Bobby Charlton (1966, Anglia). Au urmat Paolo Rossi (1982, Italia) și de Lothar Matthaus (1990, Germania). Au urmat apoi trei ediții la rând câștigate de campioni mondiali. În 1998, Zinedine Zidane (Franța), în 2002, Ronaldo (Brazilia), iar în 2006, Fabio Cannavaro (Italia).

Până în 1995 (la liberianul George Weah), France Football nu a decernat Balonul niciunui jucător din afara Europei. De aceea, Pele sau Maradona nu l-au primit. Ambii au primit însă un trofeu onorific mai târziu.

Alte două premii sunt cunoscute dinainte la gala Balonului de Aur. După Alexia Putellas, în 2022, o altă jucătoare spaniolă va fi Ballon d’Or: Aitana Bonmati. Și pentru Liga Campionilor câștigată cu Barcelona, dar mai ales pentru titlul mondial. Englezul Jude Bellingham va primi trofeul Kopa, acordat cel mai bun tânăr jucător.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole