spot_img
spot_img
spot_img

Noua Lege a pensiilor: femeile și bărbații vor ieși la pensie la 65 de ani

Stagiul complet de cotizare – 35 de ani. Legea ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

Articole similare

Stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani. Până în 2035, vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani. Pentru a beneficia de pensie anticipată, este necesar un stagiu complet de cotizare contributiv de 35 de ani. Acestea sunt o parte din prevederile noii legi a pensiilor, convenite în Coaliție.

Potrivit noului proiect de lege, stagiile de cotizare peste 25 de ani vor fi răsplătite cu puncte suplimentare.
– 0,50 puncte/an pentru anii de contributivitate din intervalul 26-30 inclusiv.
– 0,75 puncte/an pentru anii de contributivitate din intervalul 31-35 inclusiv.
– 1 punct/an începând cu anul 36 de contributivitate.

Vor fi calculate la pensie și sporurile nepermanente contributive. Adică, acordul global, plata cu ora, al treisprezecelea salariu, premiile etc.

Facilități la pensie pentru femeile cu mai mulți copii

Femeile cu mai mulți copii vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare. Astfel, reducerile pentru mamele care au născut și crescut copii cel puțin până la vârsta de 16 ani sunt:
– Un copil: 6 luni.
– Doi copii: un an.
– Trei copii: un an și șase luni.
– Patru copii: doi ani.
– Cinci copii: doi ani și șase luni.
– Șase copii: trei ani.
– Șapte copii sau mai mulți: trei ani și șase luni.

Reducerea vârstei de pensionare se aplică și în cazul femeilor care au adoptat copii și i-au crescut minim 14 ani.

Persoanele care lucrează în condiții de handicap grav sau accentuat vor primi o suplimentare a numărului de puncte. Adică, 0,5 puncte și, respectiv, 0,25 puncte pentru fiecare an.

Noua formulă de calcul a pensiei

Pensia va fi egală cu valoarea punctului de referință înmulțit cu numărul de puncte. Valoarea punctului de referință reprezintă valoarea punctului de pensie împărțit la 25. Numărul total de puncte de pensie este format din numărul de puncte contributive, necontributive și de stabilitate.

În termen de șase luni vor fi recalculate toate pensiile aflate în plată pentru care există la dosar documente cu sporuri/venituri contributive nepermanente. La calculul pensiei va fi avut în vedere venitul brut pentru care s-a reținut contribuția de asigurări sociale.

În situația în care, din diverse motive, nu se poate face dovada acestor venituri brute cu documente, la calculul punctajelor se utilizează, ca și în prezent, salariile din carnetul de muncă și sporurile permanente.

Formula de majorare are în vedere rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaristic anterior.

Procentul de majorare și data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Bugetul va fi stabilit în funcție de veniturile la BASS și inflația estimată de INS din anul precedent.

Începând cu data intrării în vigoare a noii legi, cuantumul indemnizației va fi majorat anual cu același mecanism de majorare a pensiilor publice.

Proiectul urmează să intre în dezbatere publică în următoarele 10 zile. Parlamentul are termen de adoptare până la 29 noiembrie. Legea ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024. În prima etapă, pensiile vor crește de la 1 ianuarie cu 13.8%. O nouă majorare va avea loc la 1 septembrie 2024.

Foto: pxhere.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole