Am copilărit aproape de curtea muzeului. Știam că fusese construit după planurile lui Kós Károly și îl vizitasem de multe ori. Eram fascinat de toate obiectele expuse. Nu știam să spun atunci că un muzeu te face mai bogat și mai înțelept. Îmi plăcea, pur și simplu.
După câțiva ani de renovare și modernizare, muzeul s-a redeschis. Am fost invitat la un eveniment oficial prilejuit de redeschiderea muzeului și, deși nu răspund foarte des la invitații oficiale, de această dată am participat. Și bine am făcut!
Muzeul Național Secuiesc este, azi, un muzeu european.
S-au spus cuvinte frumoase la eveniment. S-a vorbit mult despre legătura cu trecutul, despre identitatea care transcende timpul, despre datoria față de generațiile de azi și față de cele care vin.
Mi-am amintit de „Muzeul Țăranului Român”, de la București. Un muzeu care în 1996 a primit premiul EMYA pentru muzeul european al anului și care a schimbat felul în care ne privim trecutul. Să vezi trecutul cu ochii de azi și să îl înțelegi cu mintea de azi. Și să știi că lumea ta este rezultatul unei construcții culturale și spirituale începută mult înaintea ta.
Modernizarea Muzeului Național Secuiesc este un proiect de succes. A costat în jur de 5 milioane de euro. Jumătate din bani sunt de la Consiliul Județean Covasna, jumătate sunt bani europeni. Firmele și muncitorii sunt de aici, din zonă. Iar rezultatul este un bun public modern și necesar. Un loc bun, care își așteptă vizitatorii, de oriunde ar fi ei.