Modificările aduse Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor au intrat în vigoare sâmbătă, 11 noiembrie. Dar schimbările nu vizează doar prețul poliței PAD.
Asigurarea pentru locuințele de tip A a crescut de la 100 de lei la 130 de lei pe an. Suma asigurată este de 100.000 de lei. Pentru locuințele de tip B, asigurarea obligatorie va costa tot 50 de lei pe an. Sumă asigurată este de 50.000 de lei.
Locuințele de tip A sunt construcţiile cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic.
Locuințele de tip B sunt construcţiile cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic (Ex. chirpici).
În octombrie 2023 erau peste 1,98 milioane de locuințe care au asigurarea PAD împotriva celor trei riscuri de dezastre naturale.
Trei sferturi dintre acestea sunt în mediul urban. 95,9% din totalul locuințelor asigurate obligatoriu sunt de tip A. Peste 1,2 milioane sunt apartamente.
Asigurătorii nu pot încheia o asigurare facultativă a locuinței fără să fie emisă mai întâi o asigurare obligatorie. Toți cei care au asigurări facultative la locuințe, inclusiv cei cu credite imobiliare la bănci, vor trebui să plătească per total o asigurare mai mare pentru locuința deținută.
Pentru că oamenii nu-și fac asigurare obligatorie pentru locuințe și primarii nu au aplicat niciodată amenzi, autoritățile au adus noii legi câteva schimbări menite să-i determine pe proprietari să-și încheie aceste polițe PAD.
5 schimbări legislative au intrat în vigoare sâmbătă, cu rolul de a crește gradul de cuprindere in asigurare a fondului locativ.
1. Orice înregistrare sau modificare din Cartea Funciară se va putea face doar dacă există asigurare PAD.
2. Amenzile care ar trebui date de primari pentru lipsa poliței PAD rămân în totalitate la bugetul local.
3. A apărut pentru prima dată în lege un calendar strict pe care primăriile trebuie să îl îndeplinească atunci când înștiințează proprietarii despre lipsa asigurării PAD – semestrial, începând cu 15 ianuarie 2024.
4. Polițele PAD vor putea fi vândute și de angajații primăriilor.
5. Brokerii vor putea vinde PAD fără mijlocirea unui asigurător.
În plus, polițele PAD mai pot fi cumpărate direct online pe site-ul PAID sau prin Ghișeul.ro.
Sa vedeti ce de amenzi o sa curga…