spot_img
spot_img
spot_img

Noul TVA scumpește locuințele

Cota de TVA va crește de la 5% la 9%.

Articole similare

Românii încearcă să prindă ultimele momente în care mai pot cumpăra locuințe cu un TVA de 5%. Tot mai mulți români se grăbesc să încheie măcar o promisiune de vânzare-cumpărare.

Cei care semnează precontractul până la finalul anului beneficiază de TVA redus. Condiția este ca apartamentul să fie livrat anul viitor. Altfel scot mai mulți bani din buzunar.

Cei care semnează astfel de contracte până pe 31 decembrie trebuie să se asigure că locuința le va fi livrată în 2024.

Dacă dezvoltatorul întârzie, vor plăti TVA de 9%.

Doar imobilele cu suprafață de maximum 120 de metri pătrați și până în 600.000 de lei beneficiază de taxă pe valoare adăugată redusă.

Prețul unui apartament cotat la 100.000 de euro este de 105.000 de euro cu TVA de 5 %. După ce va intra în vigoare noua valoare a taxei, de 9%, va costa 109.000 de euro.

„Cam 20% din piață a fost impactată de această schimbare. În general, cei care au fost hotărați să cumpere au avut un impuls cu această creștere de TVA”, a declarat Horia Ion, președintele Asociației Brokerilor Imobiliari.

Mai există o modificare fiscală în domeniul imobiliar. Impozit suplimentar de 0,3% pentru proprietarii care au locuințe care depășesc valoarea de 2.500.000 lei.

Pentru anul viitor, se ia în calcul și creșterea impozitului pe proprietate pentru toate locuințele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole