spot_img
spot_img
spot_img

Unele farmacii ar putea fi închise prin lege

Măsura va afecta în principal marile orașe.

Articole similare

Un proiect de lege depus la Parlament va duce la închiderea unor farmacii. Legea va impune o distanță minimă între o farmacie și alta.

Președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, Laura Vicol (PSD), a depus la Senat un proiect de modificare a Legii farmaciei 266/2008. Acesta impune reglementări suplimentare în domeniu, care ar putea duce inclusiv la închiderea unor farmacii.

„În mediul urban și rural distanța minimă de amplasare a farmaciilor comunitare va fi de minimum 500 de metri, în aceeași localitate”, este prevederea principală a proiectului inițiat de către deputata social-democrată.

Criteriul distanței nu-l înlocuiește pe cel deja existent, al numărului de locuitori dintr-o localitate. Se adaugă acestuia. În momentul de față, Legea 266/2008 stipulează: „Înființarea unei farmacii comunitare în mediul urban se face în funcție de numărul de locuitori, dovedit prin adeverință eliberată de autoritatea administrației publice locale, după cum urmează:
a) În municipiul București, o farmacie la 3.000 de locuitori.
b) În orașele reședință de județ, o farmacie la 3.500 de locuitori.
c) În celelalte orașe, o farmacie la 4.000 de locuitori.”

Astfel, într-un oraș în care numărul de farmacii nu depășește limita impusă din punct de vedere al populației, vor fi totuși farmacii închise. Motivul: sunt la o distanță prea mică una față de cealaltă. În expunerea de motive, Laura Vicol nu precizează de ce ar fi necesară o limitare a distanței. Ea invocă tot criteriul populației care figurează deja în legea existentă.

Criteriul demografic este deja o condiție a deschiderii de farmacii.

„Criteriul demografic regăsit în legea națională a farmaciei necesar a fi aplicat la înființarea farmaciilor în România reprezintă un aspect specific acestei piețe și se regăsește în mai multe state din Uniunea Europeană. Astfel, sintagma de tipul „maximum o farmacie la un anumit număr de locuitori” are rolul de a împiedica transformarea comerțului sanitar într-un mediu economic foarte concurențial”, susține Vicol. Ea vorbește însă despre necesitatea unei prevederi care deja există în legislația din România.

Proiectul nu spune ce se va întâmpla cu acele farmacii care sunt la o distanță mai mică de 500 de metri una de alta. Proiectul de lege nu conține dispoziții tranzitorii legate un termen până la care aceste farmacii ar trebui închise. Și nici criteriile după care va fi aleasă o farmacie în detrimentul alteia.

Încă un aviz necesar pentru autorizare.

În plus, proiectul lui Vicol introduce o condiție suplimentară pentru deschiderea unei farmacii comunitare față de cele existente. Acest lucru va îngreuna procedurile. În momentul de față, autorizația de funcționare a unei farmacii este emisă de către Ministerul Sănătății. Dosarul de autorizare este deja destul de stufos.

Noul proiect vrea să condiționeze emiterea autorizației de funcționare de un aviz emis de către Colegiul Farmaciștilor prin colegiile farmaciștilor județene sau cel al municipiului București. Acest aviz va fi obligatoriu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole