spot_img
spot_img
spot_img

CCR: foștii parlamentari rămân cu pensiile speciale

CCR: un drept legal acordat senatorilor și deputaților care au avut cel puţin un mandat.

Articole similare

Curtea Constituţională a stabilit că, până la abrogarea lor, pensiile speciale erau un drept legal. Acesta fusese acordat deputaţilor şi senatorilor care au exercitat cel puţin un mandat parlamentar complet la data împlinirii vârstei de pensionare. Prin retragerea şi eliminarea acestora fost afectată integritatea şi substanţa unui drept legal dobândit. Cu alte cuvinte, foștii senatori și deputați rămân cu pensiile speciale.

Decizia a fost luată de CCR cu unanimitate de voturi.

Având în vedere că această indemnizație se acorda, potrivit legii, în considerarea exercitării unui mandat parlamentar complet, Curtea a reținut că principiul securității juridice protejează dreptul legal al deputaților și senatorilor care au exercitat cel puțin un mandat parlamentar complet până la intrarea în vigoare a Legii nr.192/2023 la indemnizația pentru limită de vârstă, indiferent dacă a fost sau nu pusă în plată”, se arată în decizia CCR.

Evenimente viitoare şi incerte – de natură normativă – nu pot afecta nici dreptul care a fost dobândit şi care a intrat în sfera patrimonială a persoanei și nici efectele deja epuizate ale unui act – exercitarea cel puțin a unui mandat reprezentativ”.

În mai 2023, numărul pensiilor speciale ale parlamentarilor aflate în plată era de 843.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole