spot_img
spot_img
spot_img

Numele celor care cumpără antibiotice vor fi raportate Ministerului Sănătății

Suntem pe locul doi în UE la consumul de antibiotice.

Articole similare

Se schimbă rețetele pentru antibiotice. Impactul rezistenţei bacteriilor la medicamentele antimicrobiene asupra sănătății publice este comparabil cu cel al gripei, tuberculozei și HIV/SIDA la un loc. În România „situația este îngrijorătoare și necesită măsuri urgente”, precizează Ministerul Sănătății. Ministerul vrea să impună reguli mai stricte în ceea ce privește prescrierea și eliberarea antibioticelor.

Concret, aceste medicamente vor fi eliberate pe un nou tip de prescripție. Farmaciile vor fi obligate să raporteze zilnic Ministerului Sănătății toate operațiunile cu antibiotice. Vor fi raportate inclusiv datele de identificare ale pacienților, potrivit unui proiect de ordin pus în dezbatere publică.  

Suntem fruntași la înghițit antibiotice!

România se află pe locul doi în Uniunea Europeană la consumul de antibiotice. Pe primul loc se află Grecia. Utilizarea excesivă şi incorectă a acestor medicamente este principala cauză a dezvoltării şi răspândirii „superbacteriilor”.

Proiectul de ordin prevede o rețetă medicală specială pentru antibiotice. Aceasta va avea serie și număr unice, generate la nivelul fiecărui prescriptor. Pe rețetă apar: unitatea sanitară (denumire, adresă și număr de telefon), codul de diagnostic, denumirea comercială, denumirea comună internațională, concentrația, formă farmaceutică, modul de administrare, cantitatea și durata tratamentului. Vor fi prezente și semnătura medicului prescriptor, parafa și data eliberării prescripției medicale.

Pe rețetă vor apărea și datele pacientului.

„Pentru cetățenii români și străini cu domiciliul sau rezidența în România: CNP sau CID (codul de identificare al asiguratului),  nume, prenume, vârsta.

Pentru cetățenii străini care nu au carte de rezidență, codul țării, număr pașaport sau număr Card EU(CE), nume, prenume, vârsta”.

Valabilitatea prescripției nu va putea depăși ultima zi a tratamentului. Rețeta va fi reținută în farmacie și „poate fi eliberată fracționat doar în cadrul aceleiași farmacii, fără a depăși cantitatea totală prescrisă”.

Există și o excepție în care farmaciștii pot elibera antibiotice în lipsa unei prescripții medicale. Astfel, în regim de urgență, doar în cazuri temeinic justificate se poate elibera „cantitatea maximă aferentă dozei pe 48 ore”.

Doza de urgență poate fi eliberată o singură dată pentru un pacient, prevede ordinul MS.

În plus, farmaciștii vor fi obligați să raporteze în fiecare zi, într-un sistem electronic, toate operațiunile efectuate cu aceste medicamente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole