spot_img
spot_img
spot_img

Ce se va întâmpla dacă sistemul e-Factura pică?

Dacă sistemul nu este funcțional minimum 24 de ore, obligația de transmitere se suspendă până la repunerea acestuia în funcțiune.

Articole similare

Guvernul a luat în considerare situația ca sistemul e-Factura să pice. Motivul: nivelul imens de date pe care urmează să-l primească Ministerul Finanțelor.

Conform OUG trenuleț (115/2023), în cazul în care sistemul național privind factura electronică RO e-Factura nu este funcțional timp de minimum 24 de ore, obligația de transmitere se suspendă până la repunerea în funcțiune a sistemului.

Aceasta mai spune că în acea perioadă se aplică în mod corespunzător prevederile art. 319 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, cu condiția transmiterii ulterioare, în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, a facturilor electronice emise.

Acel articol 319 face referire la facturile pe format hârtie sau electronic.

Perioadele de nefuncționare a sistemul național privind factura electronică RO e-Factura vor fi publicate pe paginile de internet ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală și Ministerului Finanțelor.
Reamintim că toate firmele, PFA și ONG-uri sunt obligate să transmită facturile prin sistemul național e-Factura de la 1 ianuarie 2024 în relația B2B. Pentru aceasta, au nevoie de un certificat digital calificat.
Precizăm că aceasta nu este o obligație a contabililor acelor firme.

Termenul de transmitere a facturii electronice

În primele 6 luni din 2024 ANAF nu va da sancțiuni, dar ar fi bine, totuși, să depui facturile (modificarea a venit prin OUG 115/2023). E perioada în care doar se transmit. Începând cu 1 iulie, se vor aplica și sancțiuni.

Tot o noutate introdusă recent prin aceeași OUG este și legată de clarificările privind termenul de depunere.

Acest termen este de 5 zile calendaristice de la emiterea facturii, dar nu mai târziu de 5 zile calendaristice față de termenul de emitere a facturii prevăzut de Codul fiscal, adică data de 15 a lunii următoare.

Ce amenzi sunt la e-Factura?

După cele 6 luni vor veni și amenzi. Dacă nu declari, se consideră contravenție. Se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari.

Firmele mijlocii vor primi o amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei. Cele mici vor primi o amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole