Medicii de familie sunt deciși să nu mai încheie contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru luna februarie, dacă CNAS nu va crește actualele tarife de decontare. Acest lucru înseamnă că medicii de familie ar putea continua să acorde aceleași servicii medicale, dar contra cost. Nimic nu va mai fi decontat.
Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București Ilfov, spune că o eventuală decizie de a oferi servicii medicale contra cost va fi discutată și luată la nivel național. În acest moment, medicii nu exclud această variantă. Ei spun, totodată, că nu și-au lăsat niciodată pacienții fără servicii medicale.
Și medicii specialiști din ambulator sunt deciși să nu mai încheie contracte cu CNAS la actualele valori propuse de Casă. Nici ei nu ar mai putea acorda servcii medicale decontate, spune Cosmin Alexandrescu, președintele Asociației Medicilor de Ambulator.
Medicii de ambulator au amenințat cu închiderea cabinetelor care oferă consultații medicale în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate și cu plecarea către marile lanțuri de clinici private.
Ei afirmă că nu vor mai putea să susțină, în acest an, funcționarea cabinetelor cu sumele pe care CNAS a anunțat că le va deconta în 2024 – doar 3,3 lei valoarea punctului pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie.
În medie, un serviciu medical este plătit cu 3-5-7 puncte. Acest lucru înseamnă că medicii vor acorda servicii decontate cu doar 10, 15 sau 20 de lei. Sumele sunt în scădere față de anul trecut. De remarcat însă că un medic poate factura la CNAS mai multe servicii în cadrul unei consultații.
Valorile serviciilor propuse de CNAS pentru 2024
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a publicat, joia trecută, în transparenţă decizională, valorile punctelor per capita și per serviciu – sumele decontate pentru fiecare pacient înscris în listă (în cazul medicilor de familie) și pentru fiecare serviciu medical oferit – în cazul medicilor de familie și al medicilor de ambulator.
Valorile propuse de CNAS:
– 7,7 lei – valoarea punctului per capita.
– 6,2 lei – valoarea punctului pe serviciu medical în asistenţa medicală primară (medici de familie).
– 3,3 lei – valoarea punctului pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie.