Clusterul inovativ Pro Wood din Sfântu Gheorghe, Covasna, care reunește companii de pe tot lanțul valoric al lemnului, a obținut o nouă medalie de aur pentru excelență în management. Este a doua oară când eforturile echipei Pro Wood sunt recunoscute la nivel european, după cea din 2020.
Eticheta Gold Quality Label este un rezultat al prestării serviciilor de spijinire a inovării și constituie o certificare a calităţii managementului şi a serviciilor pe care clusterul le pune la dispoziţia membrilor săi. Este, totodată, o garanţie a integrării clusterului în sistemul de inovaţie, iar, pe de altă parte, o certificare a faptului că acţiunile de inovare întreprinse în modul de organizare, modul de luare a deciziilor, metodele de management, de realizare a transferului de tehnologie şi diseminare a cunoştinţelor contribuie la obţinerea de avantaje competitive durabile.
Ca parte a eforturilor Uniunii Europene de a crea clustere de talie mondială în Europa prin intermediul excelenţei în managementul de cluster, Comisia a lansat în 2009, în cadrul Programului CIP, Iniţiativa pentru Excelenţa Clusterelor în Europa: European Cluster Excellence Initiative (ECEI).
Pentru a continua succesul acestei iniţiative pan-europene care a reunit 13 parteneri din 9 ţări europene, a fost creat ESCA – Secretariatul European pentru Analiza Clusterelor. Astăzi ESCA reuneşte experţi în domeniul clusterelor din 27 ţări. Sistemul de acreditare a excelenţei managementului de cluster conţine trei nivele: bronz, argint, aur.
În vederea pregătirii sesiunii de benchmarking pentru Gold Label, echipa de management a clusterului a avut întâlniri de lucru regulate cu experții ESCA, analizând indicatorii de excelență, stabilind domeniile unde activitatea clusterului trebuie îmbunătățită. Îmbunătățirea s-a realizat pe parcursul celor aproape doi ani de implementare a proiectului Bio Wood Net, concretizându-se în obținerea medaliei de GOLD pentru excelența în management de cluster, de către PRO WOOD.
Clusterul Pro Wood a organizat recent un eveniment de încheiere a proiectului Bio Wood Net, prin care 7 firme de pe lanțul valoric al lemnului au primit fonduri europene pentru retehnologizare. Evenimentul s-a desfășurat la producătorul de case din lemn CasArbor din Sfântu Gheorghe.
Sursa: Pro Wood