spot_img
spot_img
spot_img

Uniunea Europeană limitează plățile în numerar la 10.000 de euro

Obiectivul este de a armoniza reglementările existente, foarte disparate, din cele 27 de țări ale UE.

Articole similare

Parlamentul European și statele membre au decis să limiteze plățile în numerar în Uniunea Europeană la 10.000 de euro, ca parte a legislației de combatere a spălării banilor, potrivit AFP, citat de Hotnews.ro. Unele țări, cum ar fi Franța, au deja norme mai stricte decât noile dispoziții europene privind plățile în numerar. Dar în alte state, precum Austria și Germania, plățile în numerar au fost până acum nerestricționate. Burkhard Balz, membru în Consiliul de administrație al Bundesbank, a spus că numerarul este indispensabil și „face parte din infrastructura esențială a unei țări”.

Dispoziția face parte dintr-un text menit, de asemenea, să combată finanțarea terorismului, încheiat după doi ani și jumătate de negocieri și care urmează să intre în vigoare anul acesta.

Obiectivul este de a armoniza reglementările existente, foarte disparate, din cele 27 de țări ale UE, pentru a detecta și limita tranzacțiile dubioase.

Acest acord „va garanta că escrocii, crima organizată și teroriștii nu își vor mai putea legitima profiturile prin intermediul sistemului financiar”, a declarat ministrul belgian de finanțe, Vincent Van Peteghem, a cărui țară deține președinția semestrială rotativă a Consiliului UE.

Sunt vizate și cluburile de fotbal

De asemenea, noua legislație armonizează și înăsprește normele împotriva spălării banilor și finanțării terorismului impuse băncilor, agenților imobiliari și cazinourilor. Aceste entități vor trebui să fie capabile să își identifice clienții sau proprietarii de active care se ascund în spatele unor aranjamente financiare opace.

Aplicarea acestor norme va fi extinsă la sectorul criptoactivelor, pentru a garanta trasabilitatea și în acest domeniu. Acestea se vor aplica, de asemenea, comerțului cu bunuri de lux, cum ar fi metalele prețioase, bijuteriile și ceasurile, precum și mașinile de lux, avioanele private și iahturile de lux.

În cele din urmă, cluburile profesioniste de fotbal și agenții acestora vor face, de asemenea, obiectul reglementărilor mai stricte, dar numai după o perioadă de tranziție de cinci ani de la intrarea în vigoare a textului, adică din 2029.

Foto: PXhere.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole