spot_img
spot_img
spot_img

Recomandările FMI pentru România

Printre recomandări: impozit progresiv și scăderea pragului la microîntreprinderi.

Articole similare

O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Jan Kees Martijn, a fost la Bucureşti pentru a analiza recentele evoluţii economice şi financiare şi pentru o revizuire a prognozelor macroeconomice.

Conform comunicatului FMI, pachetul fiscal de anul trecut a fost un pas în direcția corectă și creează venituri suplimentare.

„Cu toate acestea, estimăm deficite fiscale de peste 6% din PIB în următorii ani, având în vedere costurile fiscale ale noii legi a pensiilor”. FMI spune că acest cost fiscal s-ar ridica la 1,5 procente din PIB în anii următori. „Vor fi necesare noi măsuri pentru a reduce deficitul la niveluri sustenabile”.

„Veniturile fiscale ale României sunt mult sub nivelul din alte țări și prea scăzute pentru a sprijini servicii publice la standarde UE. Prin urmare, nu există o cale realistă de urmat fără o reformă substanțială a politicii fiscale”, mai spune FMI.

Fondul a făcut o serie de recomandări

Printre acestea:

– Reforma impozitului pe venit: eliminarea lacunelor și scutirilor rămase, inclusiv prin scăderea pragului la microîntreprinderi și eventual, să faceți un impozit pe venit progresiv.
– Reforma TVA: Creșterea veniturilor din TVA, inclusiv prin impozitarea mai multor lucruri la cota standard.
– Taxe verzi: introducerea unei taxe pe carbon în sectoarele transporturilor și construcțiilor sau accize suplimentare la combustibilii fosili.
– Impozite pe proprietate: Creșterea impozitării pe proprietate, dacă este posibil prin implementarea reformelor deja pregătite.

Legat de impactul reformei pensiilor, FMI recomandă dezvoltarea unui mecanism pentru extinderea efectivă a poverii fiscale rezultate din reforma pensiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole