spot_img
spot_img
spot_img

În 2023, România ar fi fost cel mai mare importator de produse agricole ucrainene

Informația a fost făcută publică de Institutul de Economie Agrară din Ucraina.

Articole similare

România, China și Turcia au fost în 2023 cei trei mari importatori de produse agricole ucrainene. Informația a fost făcută publică de Institutul de Economie Agrară (IAE) din cadrul Centrului Național de Cercetare.

Valoarea importurilor românești este de 2.875 de milioane de dolari. Mărfurile importate de România reprezintă 13% din exporturile agricole ale Ucrainei.

China s-a clasat pe locul doi, cu importuri agricole totalizând 2.220 de milioane de dolari. Față de 2022, importurile agricole ale Chinei din Ucraina au crescut cu 18%. Ei îi revine un procent de 10% din exporturile agricole ucrainene.

Turcia a importat produse agricole în valoare de 1.994 de milioane de dolari – 9% din totalul exporturile agricole ale Ucrainei.

Restricțiile impuse de Polonia importurilor agricole din Ucraina a făcut ca valoarea totală a importurilor poloneze să se reducă cu o treime față de anul anterior. Valoarea acestora este de 1.797 milioane de dolari.
În 2022 Ucraina a exportat cele mai multe produse agricole în Polonia, România și Turcia.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: „România nu a importat cereale!”

România a importat zahăr din Ucraina pentru că noi producem doar 23% din consum, undeva la 100.000 de tone şi consumul în România este de 400.000 de tone.

Privind importul de cereale, România nu a importat cereale pentru că importurile au fost interzise prin decizia Uniunii Europene. Ulterior, statul român cu statul ucrainean am decis un act normativ prin care licențiem doar fermierii şi procesatorii care vor să importe produse agricole, vorbim aici de grâu, porumb, rapiţă, floarea soarelui. La Ministerul Agriculturii s-au depus şapte cereri – dar nicio cerere nu este aprobată – de import de cereale din Ucraina în momentul de faţă”, a explicat ministrul Agriculturii.

Apel public pentru verificări

El a mai declarat că a făcut verificări atunci când fermierii l-au anunţat că ar intra cantităţi de cereale din Ucraina.

„Când fermierii mi-au adus la cunoştinţă că anumite cantităţi de cereale ar intra în România, am solicitat control de la Antifraudă, bineînţeles, au fost constatate că erau produse de natura grâului şi porumbului, dar erau seminţe pentru a fi cultivate de către fermierii români. Erau acele şroturi de floarea soarelui care sunt utilizate în agricultură, dar nu s-a pus vorba niciodată de cereale pe teritoriul României. Şi eu fac un apel public să verifice instituţiile statului acest lucru”, a afirmat ministrul Agriculturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole