Cântecul „Zorra” a ajuns repede în fruntea topurilor muzicale ale ţării, dar a divizat opinia publică, scrie The Guardian.
În centrul dezbaterii se află utilizarea în exces a cuvântului „zorra”. Un cuvânt care, în argou, însemna „căţea” sau „curvă”.
În această săptămână, autorităţile spaniole au declarat presei că au primit peste 300 de plângeri cu privire la cântecul compus de duo-ul Nebulossa. Zilele trecute, Mişcarea feministă din Madrid s-a alăturat celor care au cerut ca melodia să fie retrasă din concurs, descriind termenul ca fiind „violenţă verbală împotriva femeilor”.
Termenul ofensator apare de 45 de ori în cântec, a precizat organizaţia într-un comunicat. „Celebrarea unui termen care este folosit ca armă de umilire de către agresorii sexişti este o formă de revictimizare publică”, a adăugat aceasta.
Organizaţia feministă a mai declarat că promovarea cântecului de către televiziunea publică riscă să normalizeze termenul în rândul copiilor şi adolescenţilor.
Cu toate acestea, solista trupei Nebulossa, în vârstă de 55 de ani, a caracterizat cântecul – care descrie modul în care femeile sunt numite „zorra” indiferent de ceea ce fac – ca fiind o încercare de a revendica acest cuvânt. „Am fost numită de multe ori zorra”, a declarat María Bas pentru RTVE, televiziunea spaniolă de stat. „Acest cântec este o modalitate de a transforma acest cuvânt în ceva frumos”.
Miercuri, cântecul a fost clasat ca fiind cea mai virală melodie de pe Spotify şi pe locul 3 în lume.
Chiar e mare agitatie in Spania cu aceasta melodie. Efectiv, se aude peste tot.
Sunt sanse mari sa ocupe locul doi la Eurovision.
De ce n-ar castiga??
Primul loc este rezervat de Ucraina.
La noi economia duduie. Adica asa spune Marcel si trebuie sa-l credem. Totusi, nu ne permitem financiar sa participam la Eurovision.
Ucraina e la pamant. Cere Zely bani si arme cat e ziua de lunga. Dar au bani de Eurovision!
Daca urca Volodîmîr Zelenski pe scena, zau ca fac si eu o donatie.