spot_img
spot_img
spot_img

UDMR vrea să majoreze mandatele aleșilor locali la 5 ani

„Nevoia uriașă de investiții locale în România este aproape imposibil de acoperit în mandate de câte 4 ani!”

Articole similare

UDMR vrea acum să lungească mandatul aleșilor locali, pe model austriac. Mai exact, primarii, viceprimarii, consilierii locali și județeni, președinții și vicepreședinții consiliilor judeţene să nu mai fie aleși pentru 4 ani, ci pentru 5 ani. UDMR a depus un proiect de lege în acest sens la Senat.

Stabilitatea politică și nevoia uriașă de investiții locale care este „aproape imposibil de acoperit în mandate de câte 4 ani” sunt argumentele UDMR.

Iniațiatorii spun că, pe lângă modelul tradițional în care mandatul aleșilor locali este de 4 ani, sunt  exemple din unele state membre ale Uniunii Europene în care au fost aplicate cu succes modele de administrație publică locală cu mandat de 5-7 sau de 8 ani.

„În Austria a fost implementat modelul mandatului de 5 ani în locul celui de 4 ani încă din anul 2008”, arată parlamentarii Uniunii, în expunerea de motive.

UDMR dă și alte exemple de țări – Belgia, Franța și Germania – care au optat pentru mandate mai lungi pentru aleșii locali.

„Modelul belgian este bazat pe un mandat de 6 ani ai consilierilor municipali din rândul cărora este ales şi primarul.

În Franța, de asemenea, mandatul aleșilor locali este de 6 ani, indiferent de mărimea şi implicit de metoda de alegere a consiliilor locale.

În Germania, de exemplu, landurile au reguli proprii privind alegerea conducătorilor locali, iar durata mandatelor variază, în general fiind de 5-6 ani, însă în Saarland mandatul primarului este de 10 ani, în Brandenburg, în Baden-Württemberg și în Schleswig-Holstein este de 8 ani”, exemplifică inițiatorii.

Proiectul de lege al UDMR modifică mai multe articole din Codul administrativ care fac referire la durata mandatului primarului, viceprimarului, șefilor de CJ și consilierilor.

„Mandatul primarului este de 5 ani”.

„Consiliul local se alege pentru un mandat de 5 ani în condițiile legii privind alegerea autorităților administraţiei publice locale”, stipulează documentul.

De asemenea, „durata mandatului viceprimarului este egală cu durata mandatului consiliului local. În cazul în care mandatul consiliului local încetează sau încetează calitatea de consilier local, înainte de expirarea duratei normale de 5 ani, încetează de drept și mandatul viceprimarului, fără vreo altă formalitate”.

„Experiența celor trei decenii de administrație locală relevă faptul că nevoia uriașă de investiții locale în România este aproape imposibil de acoperit în mandate de câte 4 ani, acolo unde nevoile de finanțare sunt pe termen lung, iar fondurile europene, modalitatea optimă de finanțare a programelor de dezvoltare locală, sunt supuse unui calendar bugetar de 7 ani”, mai spun inițiatorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole