spot_img
spot_img
spot_img

UDMR Covasna organizează cursuri gratuite de limba română pentru elevii de liceu

Cursurile încep din 11 martie și se încheie pe 16 iunie.

Articole similare

Elevii maghiari de clasa a XII-a din Sfântu Gheorghe, Baraolt și Târgu Secuiesc pot să-și îmbogățească vocabularul și cunoștințele de limba română participând la cursuri gratuite. Acestea sunt organizate, în premieră, de UDMR Covasna, iar înscrierile au loc până pe 7 martie.

Măsura a fost luată de cei din Uniune pentru că statisticile arată că elevii maghiari nu stăpânesc îndeajuns de bine limba română astfel încât să ia note bune la bacalaureat.

Această măsură ar fi trebuit luată de statul român, prin Ministerul Educației. În lipsa ei, nu putem sta pe margine și să ne uităm la statistici îngrijorătoare pentru tinerii noștri”, spune președintele executiv al UDMR Covasna, Bodor Laszlo.

În acest moment, sunt gata de lucru cu elevii patru cadre didactice – două la Sfântu Gheorghe și câte unul la Baraolt și Târgu Secuiesc. În cazul în care cursul se va bucura de interes și se vor înscrie mulți elevi, numărul profesorilor implicați va crește.

Este o problemă faptul că lucrările elevilor sunt corectate aleatoriu, prin urmare un profesor din București sau Iași va corecta lucrarea unui licean din Târgu Secuiesc sau din altă comunitate maghiară. Este clar că elevul maghiar nu stăpânește limba română la același nivel cu unul român. Prin urmare am decis să ne implicăm și să ajutăm. Mai există și o altă problemă, cea de care se lovesc tinerii noștri la angajare. Vrem – nu vrem, limba română este limba oficială a statului și ei trebuie să o cunoască dacă nu la nivel fluent, cel puțin la un nivel satisfăcător, ca să nu putem vorbi despre discriminare. Până la urmă, nu ne dorim altceva decât să învețe!”, a completat Bodor.

Cursurile încep din 11 martie și se încheie pe 16 iunie.

Pentru Sfântu Gheorghe, orele de limba română se vor ține o dată pe săptămână, timp de două ore, deocamdată la sediul UDMR. Pentru Târgu Secuiesc elevii vor merge la Minorita ház (Strada Kanta nr. 10), iar pentru Baraolt la biroul BRIK (Strada Bányász 11A).

Până acum s-a înscris 73 de tineri.

Detalii, AICI.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole