spot_img
spot_img
spot_img

Moscova: Mii de oameni l-au condus pe ultimul drum pe Aleksei Navalnîi

Mulțimea a aplaudat și a scandat în repetate rânduri numele lui Navalnîi.

Articole similare

Aleksei Navalnîi a fost înmormântat astăzi la Moscova, la două săptămâni după ce a murit într-o închisoare din Siberia. Oamenii au venit în număr foarte mare să-și ia rămas bun de la opozantul rus, coada formată în fața bisericii întinzându-se pe sute de metri. Autoritățile ruse au instalat camere de supraveghere la cimitir, precum și garduri metalice, atât la cimitir, cât și la biserica unde a avut loc liturghia. Mulțimea a aplaudat, a scandat în repetate rânduri numele lui Navalnîi și mesaje precum „Rusia va fi liberă!” sau „Nu războiului!”, în timp ce Kremlinul a avertizat că orice adunări neautorizate încalcă legea.

Foto: Vitalie Cojocari

Iulia Navalnaia: „Nu știu cum să trăiesc fără tine”

Un mesaj emoționant a fost postat pe rețelele de socializare de văduva lui Navalnîi, Iulia Navalnaia.

Lioșa, îți mulțumesc pentru 26 de ani de fericire absolută. Da, chiar și pentru ultimii trei ani de fericire. Pentru iubire, pentru că m-ai susținut mereu, pentru că m-ai făcut să râd chiar și din închisoare, pentru faptul că te-ai gândit mereu la mine. Nu știu cum să trăiesc fără tine, dar voi încerca să te fac acolo sus să te bucuri pentru mine și să fii mândră de mine. Nu știu dacă voi reuși sau nu, dar voi încerca”, a scris Iulia Navalnaia în mesajul publicat în ziua înmormântării soțului ei.

Foto: Facebook / Navalny

„Ne vom întâlni cu siguranță într-o zi. Am atât de multe povești nespuse pentru tine și am atât de multe cântece salvate pentru tine pe telefon, cântece stupide și amuzante, în general, ca să fiu sinceră, cântece groaznice, dar sunt despre noi, și chiar am vrut să te las să le asculți. Și chiar am vrut să te văd cum le asculți, cum râzi și apoi cum mă îmbrățișezi. Te iubesc pentru totdeauna. Odihnește-te în pace”, a mai scris soția lui Aleksei Navalnîi.

Foto: Vitalie Cojocari

Acuzat de „extremism”

Aleksei Navalnîi, unul dintre cei mai cunoscuţi activişti anticorupţie din Rusia, laureat al Premiului Saharov pentru libertatea de gândire în 2021, acordat de Parlamentul European, şi critic virulent al preşedintelui Vladimir Putin, a murit în circumstanţe misterioase într-o colonie penitenciară îndepărtată din regiunea arctică rusă la 16 februarie, în timp ce executa o pedeapsă cu închisoarea. El ispășea o pedeapsă de 19 ani pentru acuzații care includ „extremism” – acuzații pe care el însuși, oficiali occidentali și organisme de supraveghere a drepturilor omului –  le-au numit motivate politic.

Foto: Facebook / Navalny

Pe 28 februarie, văduva lui Navalnîi a ținut un discurs în Parlamentul European în care a spus despre Putin că este „un monstru care conduce o organizaţie criminală, din care fac parte oameni care otrăvesc și asasinează.

Foto: European Parliament

Ea a subliniat că preşedintele rus trebuie „tras la răspundere pentru ce a făcut în Rusia, pentru ce a făcut ţării vecine, Ucraina, şi pentru tot ce i-a făcut soţului, Aleksei”.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole